SIK er svært tilfredse med storskalaloven

Efter Naalakkersuisut har imødekommet Erhvervsudvalgets anmodninger om ændringsforslagene til storskalaloven, er SIK svært tilfreds.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
07. december 2012 10:30


- Der har været dialog mellem Ove Karl Berthelsen, Erhvervsudvalget og os. Selvom vi ikke helt har fået  vores vilje, så synes jeg loven nu er meget bedre end den første udkast, siger en tilfreds SIK formand, Jess G. Berthelsen.

Tirsdag aften havde han og Naalakkersuisoq for råstoffer, Ove Karl Berthelsen møde, for at drøfte det sidste ændringsforslag til storskalaloven.

Når man kigger på Erhvervsudvalgets anmodninger om ændringsforslagene, kan man ikke undgå at bemærke, at SIK har sat et vellykket aftryk på forslagene til loven, som skal tredjebehandles i Inatsisartut her til eftermiddag.

Og det er især socialdumping, som nu kan undgås, at Jess G. Berthelsen er tilfreds med.

- Det har været meget vigtigt for os at kontrolere, hvad de udefra kommende arbejdere får i løn, når de skal arbejde for f.eks. London Mining i Isukasia. Vi har jo opponeret imod socialdumping fra starten, fordi vi synes, at hvis der er socialdumping, så vil arbejdsgiverne her i landet ikke kunne konkurrere mod de store entreprenører, der kommer fra andre lande, siger Jess G. Berthelsen.

Formanden for Transparency Greenland, Anders Meilvang, sagde til middagsradioavisen, han også er godt tilfreds med ændringsforslagene, men synes ikke at processen omkring storskalaloven har været god nok.

Trods tilfredsheden, har SIK formanden har også sine bekymringer.

- Selvom arbejdspladserne her i landet har første prioretet, så er vi bekymrede for, at hvis arbejdspladserne ikke kan løfte opgaven, så kan udefrakommende firmaer komme og tage arbejdet. Derfor er det vigtigt, at det tekniske ting i loven skal defineres, så f.eks. London Mining ikke udnytter det, siger altså SIK formanden Jess G. Berthelsen.