Sigurður Ingi Jóhannsson bliver Islands nye statsminister

Det oplyste de islandske regeringsledere på et pressemøde i parlamentet i Reykjavik i går. Her blev de to regeringspartier Fremskridtspartiet og Selvstændighedspartiet enige om udskiftningen på statsministerposten efter lækagen af de såkaldte Panama-papirer.
Foto © : Christophe Cunen-Classens/Flickr Creative Commons
07. april 2016 10:51

Her dokumenterer 11,5 millioner dokumenter, at et firma i Panama hjælper velhavere fra hele verden med at holde formuer hemmelige for skattemyndighederne. Således skulle også den afgående islandske statsminister angiveligt have sendt penge i skattely. 

Regeringspartierne er også enige om at fortsætte regeringssamarbejdet indtil efteråret, hvor de vil udskrive valg. Men oppositionen er ikke tilfreds med udskiftningen af statsministre, de kræver valg nu. 

Læs også Islands statsminister afsløret for brug af skattely

Islands nye statsminister, Sigurdur Ingi Johannsson var tidligere minister for fiskeri og landbrug. Og den afgående statsminister, der de seneste dage har været under enormt pres, lykønsker det islandske folk.

- Den næste statsminister er en tillidsvækkende og god mand, så jeg vil ønske islændingene tillykke, lød det fra Sigmundur David Gunnlaugsson, inden han forlod parlamentet.

Det forventes, at den afgående statsminister får foretræde for præsidenten senest klokken 12 i dag, hvor han officielt overdrager statsministeriet til Sigurdur Ingi Johannsson.

Læs også Islands statsminister trækker sig

Læs også Demonstration mod den islandske statsminister

Læs også VIDEO Grønlandsk iagttager: Islændingene vil have nyvalg