Efterårssamling: Sidste dag i Inatsisartut

På denne sidste dag skal politikerne stemme om en række lovforslag, der har været meget omdiskuteret. Efterårssamlingen er blevet forlænget og afsluttes dermed først i dag, selvom politikerne skulle have været færdige torsdag i sidste uge efter planen.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
20. november 2017 09:17

Først drejer det sig om lovændringen, der betyder, at den udefrakommende arbejdskraft, der forventeligt skal deltage i opførelsen af nye lufthavne i Qaqortoq, Nuuk og Ilulissat, udelukkende skal betale skat til Landskassen.

Forslaget rummer også en lovændring, der formentlig betyder at PFA Soraarneq kan flytte sine pensionsportefølje på over én milliard kroner ud af Grønland.

Flytningen vil medfører en engangsindtægt til landskassen på mellem 200 og 400 millioner kroner. Begger ændringer er vigtige for finansieringen af de nye lufthavne.

Et andet omdiskuteret lovforslag er alkoholloven, som Naalakkersuisoq for sundhed Agathe Fontain har kæmpet hårdt for. Formålet med loven er at beskytte børn og unge mod konsekvenserne af misbrug af alkohol.

Dernæst gælder det afstemningen om indførelsen af en ny model for ressourceafgift i fiskeriet. Den nye model skal blandt andet sikre omkring 50 millioner kroner mere i indtægter til landskassen om året.

Slutteligt skal politikerne stemme om næste års finanslov. Koalitionspartierne Siumut, Iniut Ataqatigiit og Partii Naleraq har allerede indgået en politisk aftale om finansloven, og der er dermed at solidt flertal bag. Oppositionspartiet Demokraterne og løsgænger Michael Rosing ventes at stemme imod.