Selvstyret: - Vi er åbne for handel men er ikke til salg

Den amerikanske præsident vil tilsyneladende gerne købe Grønland, skriver amerikansk medie. Men vi er ikke til salg, lyder det fra naalakkersuisoq for udenrigsanliggender og Kim Kielsen.
I 1946 tilbød USA at betale 100 millioner dollar for Grønland. Foto © : Scanpix
16. august 2019 10:01

- Vi er åbne for handel, men vi er ikke til salg. 

Det siger Ane Lone Bagger (S), der er naalakkersuisoq for uddannelse, kultur, kirke og udenrigsanliggender til KNR. 

Reaktionen kommer på en morgen, hvor nyheden om, at den amerikanske præsident tilsyneladende har ytret en interesse for at købe Grønland, er kommet ud.

Samme toner lyder fra formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen (S):

- Grønland er ikke til salg og kan ikke blive solgt. Men Grønland er åben for handel og samarbejde med andre lande - inklusive USA, lyder det i en meget kort kommentar fra Kim Kielsen på Naalakkersuisuts hjemmeside

KNR har forsøgt at få uddybet kommentaren, men det har ikke været muligt. Departementet oplyser, at Kim Kielsen ikke vil kommentere historien yderligere, fordi "han ikke forholder sig til rygter". 

 

Ifølge avisen Wall Street Journal har anonyme kilder nemlig sagt, at Trump flere gange har luftet tanken om at købe Grønland.

Vil undersøge muligheden

Kilderne fortæller, at Trump ved både møder, middage og samtaler skal have spurgt sine rådgivere, hvorvidt USA ville kunne købe Grønland.

LÆS OGSÅ Aaja Chemnitz Larsen: Grønland er ikke en handelsvare

Og ifølge to af de kilder, der har talt med Wall Street Journal, skal Trump have bedt en rådgiver i Det Hvide Hus om at undersøge muligheden.

Nogle af præsidentens rådgivere har støttet ham i idéen - mens andre har afvist den som fantasi.

Trump kommer til Danmark

Aaja Chemnitz Larsen, der er folketingsmedlem for IA, afviser totalt tanken om at blive amerikansk statsborger. Og det gør Ane Lone Bagger altså også. Hun vil dog gerne handle med USA.

- Vi er åbne for handel med hele verden – også USA, siger hun. 

LÆS OGSÅ Lars Løkke om Trump: Det må være en aprilsnar

Det ville dog ikke være første gang, at en amerikansk præsident forsøgte at købe Grønland, skriver nyhedsbureauet AP.
I 1946 tilbød USA at betale 100 millioner dollar for Grønland.

Trump besøger Danmark 2.-3. september, og her vil både Grønland og arktiske spørgsmål være vigtige punkter på dagsordenen.