Selvstændigt Grønland har brug for stærk allieret

Et Grønland uafhængigt af Danmark vil have brug for at finde nye stærke alliancepartnere, og her vil den naturlige vej at se være mod USA. Det forklarede professor i statskundskab fra Oslo Universitet, Øyvind Østerud, da han torsdag talte som den sidste, på den tre dages konference om geopolitik i Nordatlanten og det arktiske område. Konferencen er foregået på Ilisimatusarfik var fra den 29. april til den 2. maj.
03. maj 2013 14:49

- Jeg tror, Grønland vil være stærkt afhængige af en stærk alliancepartner uanset hvad. De er ganske afhængige af Danmark nu. Hvis Danmark spiller en mindre rolle - trækker sig tilbage, både politisk og økonomisk fra Grønland - så vil jeg tro, at Grønland, ud fra enkle geopolitiske overvejelser, vil være stærkere orienteret mod Canada og USA.

Hvad er det for nogle udfordringer, som gør, at det er nødvendigt for et uafhængigt Grønland at have en stærk alliancepartner?

- Det er fordi, med øget økonomisk aktivitet både i minedrift og olieeftersøgning, er det nødvendigt at have kontrol over både land og søterritoriet i større grad. Man må have en sødygtig flåde, som kan holde opsyn med området, og man må have mulighed for redningsoperationer, hvis det kommer til større ulykker eller problemer.

Grønlands nuværende forhold til Danmark betyder jo også, at man får en stor pose penge fra Danmark. Kunne man forestille sig, at de amerikanske interesser i Grønland vil være så store, at man også vil kunne få en slags økonomisk benefaktor i USA?

- Det ville være i bytte mod amerikansk tilgang til resurseudnyttelse på Grønland. Det ville være bygning af infrastruktur eller økonomiske overførelser i bytte mod rettigheder i for eksempel minedrift eller olievirksomhed.

Hvor store er de amerikanske interesser i Grønland?

- Jeg tror ikke, de vældig store, sådan som det ser ud nu. USA har ikke vist vældig stærk interesse for nordområderne generelt, hverken ud for Canada eller i forhold til Grønland eller andre dele af arktisk. Men der er en øget interesse.

Danmark. Hvordan ser du deres rolle være i fremtidens arktisk?

- Der har været en udviklingslinje med en gradvis svagere rolle for Danmark i Grønlands indre forhold, som er foregået gennem flere årtier, og der er grund til at tro, at den vil fortsætte. Og med det bliver Grønlands position som arktisk magt dramatisk svækket. For det er gennem Grønland, at Danmarks arktiske position hviler på, sagde Øyvind Østerud.