Foto: KNR/Anton Gundersen Lihn

Nationalbanken: Selvstændighed kræver mere tryk på erhvervskedlerne

Det er bydende nødvendigt, at få gang i andre dele af erhvervet end fiskeriet, hvis der skal være råd til selvstændighed. Det skriver Nationalbanken i deres årlige analyse af den grønlandske økonomi.

Uden ekstra gas på kedlerne i det private erhvervsliv vil selvstændighed give et dyk i levestandarden, så man for eksempel må sige farvel til gratis uddannelse, gratis sundhedsvæsen eller det sociale sikkerhedsnet.

- Da bloktilskuddet udgør lidt over halvdelen af selvstyrets samlede indtægter, skal andre indtægter hæves væsentligt for at realisere et ønske om at blive uafhængig af bloktilskuddet, skriver Nationalbanken.

LÆS OGSÅ Nationalbanken er bekymret for Grønlands økonomi

Nationalbanken peger blandt andet på, det offentlige står for en meget stor del af økonomien. Derfor er det nødvendigt at skrue mere op for det private erhvervsliv, hvis man vil have flere penge i kassen.

Analysen viser dog, at der er og har været fremgang inden for både turisme- og råstofområdet.

Nationalbanken nævner blandt andet den netop vedtagne lufthavnspakke som et tiltag til at styrke turismen.

LÆS OGSÅ Eksport-fremgang sikrer mindre minus på handelsbalancen

Den aktive rubinmine i Qeqertarsuatsiaat og anorthositminen ved Kangerlussuaq, der forventes i gang til næste år er eksempel på at råstofområdet er i fremgang.

- En række andre råstofprojekter nærmer sig også udvindingsstadiet. De udgør vigtige bidrag til en mere diversificeret erhvervsstruktur, men vil ikke være tilstrækkelige til at skabe økonomisk grundlag for at erstatte bloktilskuddet, skriver Nationalbanken.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt