Seks skarpe til den nye borgmester i Sermersooq

Socialområdet, børn og unge, turisme og erhverv. Store udfordringer venter på den nye borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Charlotte Ludvigsen.
Borgmester Charlotte Ludvigsen (IA). Foto: KNR
Borgmester Charlotte Ludvigsen (IA). Foto: KNR Foto © : KNR
Skrevet af Jens Betak
13. juni 2019 10:44

Efter 10 år som borgmester i landets største kommune trak Asii Chemnitz Narup (IA) sig tirsdag. Ind på borgmesterkontoret trådte 32-årige Charlotte Ludvigsen, der er halvt så gammel som sin forgænger. 

Men hvad er hendes holdninger til nogle af de største sager, og hvor vil hun forsøge at skubbe kommunen hen i fremtiden? Det kan du blive klogere på her.

Hvilke områder vil du fokusere på som borgmester?

- Mit største fokusområde er selvfølgelig børn og unge. Og så vil jeg også have fokus på boligmassen, erhvervslivet og turismen i kommunen. Så vil jeg også forberede os til store, kommende opgaver i forhold til lufthavnsprojekterne. Endelig mener jeg, at vi bør have vores kultur med i alle de opgaver, som vi udfører.

LÆS OGSÅ Fra borgmestersekretær til borgmesterkontor: Mød Sermersooqs nye politiske leder

Hvordan mener du? For os som mennesker er det jo meget vigtigt, at vi har identiteten, kulturen og sproget med os, så derfor synes jeg, at den skal med i alle fokusområder, når vi tager en beslutning.

Hvordan vil du håndtere socialområdet anderledes end din forgænger?

Charlotte
Borgmester Charlotte Ludvigsen (IA). Foto: KNR Foto © : KNR
Charlotte Ludvigsen på hendes første dag i borgmesterkontoret. Foto: KNR

- Vi har arbejdet rigtig meget på forskellige måder for at finde den bedste løsning, men ligegyldigt hvor meget vi har prøvet, ser det ud til, at det ikke er lykkedes endnu. Derfor vil vi gerne høre fra befolkningen, hvad deres idéer er, fordi det er også dem, det skal komme fra. Borgere, Naalakkersuisut og de forskellige borgmestre skal samarbejde, som Asii (Chemnitz Narup, red.) har igangsat. Så det er noget, vi skal løse uden partifarve, siger Charlotte Ludvigsen.

Naalakkersuisut har tidligere luftet idéen om, at Naalakkersuisut skal overtage socialområdet fra kommunen. Er du enig i det?

- Vi har rakt ud efter hjælp flere gange fra Naalakkersuisut. Jeg håber selvfølgelig, at vi kan finde en fælles løsning, og jeg mener stadig, at vi har en masse, vi kan bidrage med. Så jeg synes, vi skal samarbejde om det i stedet for at fratage ansvar her og der, siger borgmesteren.

LÆS OGSÅ Charlotte Ludvigsen bliver ny borgmester i Sermersooq

Du er kun 32 år. Mener du, at du er erfaren nok til at være borgmester?

- Ja, jeg har arbejdet med politik i 12 år, og jeg er opvokset i politik, hvor jeg har haft Kuupik, Tuusi og Asii som formænd. Så jeg føler, at jeg har nok erfaring, fordi jeg har haft gode folk omkring mig, når jeg har arbejdet i politik, siger Charlotte Ludvigsen.

Kuupik Kleist og Tuusi Motzfeldt har været formænd for IA, mens Asii Chemnitz Narup har været næstformand i partiet.

Der har været en del uro i kommunalbestyrelsen - især med Demokraterne. Hvordan vil du skabe ro igen?

- For det første skal vi stoppe med mudderkastning. Og så er det vigtigt, at vi hører på alle partier, så vi danner en fælles front. Men selvfølgelig er der altid nogle ideologier og målsætninger, som gør, at vi måske ikke altid er enige, men selvfølgelig håber jeg, at vi altid kan finde enighed, siger Charlotte Ludvigsen.

LÆS OGSÅ Asii Chemnitz Narup trækker sig som borgmester

Kommuneqarfik Sermersooq dækker et areal på 635.000 kvadratkilometer, hvor der er stor forskel på by og bygd. Udviklingen har hidtil kommet især Nuuk til gode. Hvordan vil du sikre, at udviklingen også kommer de mindre byer og bygder til gode?

- I kommunalbestyrelsen har vi udarbejdet hovedstadsstrategien, men vi har også arbejdet for, at de andre byer som Paamiut, Tasiilaq og ittoqqortoormiit udvikler sig samtidig med os. Så har vi også lavet bygdesektorplaner, hvor bygderne skal udvikle deres stærke sider, så de bliver mere selvstændige. Med hensyn til Tasiilaq er der jo en stor udflytning til Nuuk, så det er vigtigt, at vi også skaber arbejdspladser derovre.

- Lige nu arbejder vi for at åbne en socioøkonomisk virksomhed. Det er en aftale, vi har lavet med Kringsminde i Danmark. Vi vil lave en virksomhed, som tager medansvar i samfundet. Det skal især være med fokus på de unge, så de lærer at tage ansvar, lærer kollegaskab og lærer at stå op og morgenen og passe et arbejde. Planen er, at virksomheden skal være en café med fokus på turismen i området, siger Charlotte Ludvigsen.