Seks kvinder vidner i stor sag om krænkelser

I alt ni personer afgav vidneforklaringer i en kontroversiel sag, hvor en partisekretær står anklaget for blufærdighedskrænkelser.
Mikael Petersen afgav selv vidneforklaring. Her afviste han alle anklager om blufærdighedskrænkelse og sexchikane. Den tidligere partisekretær forklarede for retten, at omgangstonen på partikontoret var let og til tider bramfri.  Foto © : KNR
05. januar 2021 18:02

Klap i numsen og befamlinger, en seksualiseret omgangstone og grænser, der blev overtrådt.

Det er nogle af de hændelser, en række kvinder og mænd fremlagde i deres vidneudsagn i Sermersooq Kredsret tirsdag. 

Her sidder den tidligere partisekretær i Siumut og Partii Naleraq, Mikael Petersen, anklaget for fire forhold af blufærdighedskrænkelse. Blandt andet skulle han have taget på en kvindes numse og rørt ved en andens bryst med en kuglepen.

LÆS OGSÅ Største sexchikanesag i Grønland skal afgøres

Anmelderne er fire kvinder, der alle har arbejdet på Siumuts partikontor i Nuuk engang i løbet af perioden 2013-2019. Anklagemyndigheden kræver anbringelse i anstalt på 60 dage, mens forsvaret vil have den anklagede frikendt. 

Mikael Petersen afgav selv vidneforklaring. Her afviste han alle anklager om blufærdighedskrænkelse og sexchikane. Den tidligere partisekretær forklarede for retten, at omgangstonen på partikontoret var let og til tider bramfri. 

Han indrømmede at have klappet kolleger, men understregede, at det havde været ment venskabeligt og motiverende. Samtidig nægtede han at have befamlet kvindelige kolleger.

Startede debat om sexisme

Mikael Petersens fremlægning stod i skærende kontrast til de oplevelser, flere af anmelderne beskrev fra vidneskranken.

Èn af dem var Siumuts folketingsmedlem Aki-Mathilda Høegh-Dam. Hun var i begyndelsen af 2020 med til at sende 10 breve fra 10 kvinder til Siumuts ledelse. Heri var der beskrivelser af krænkelser, som Mikael Petersen angiveligt havde begået. 

Sagen førte til, at Mikael Petersen forlod sin stilling som partisekretær og var med til at starte en større debat om sexisme i Grønland.

I retten tirsdag blev Aki-Mathilda Høegh-Dam først udspurgt af chefanklager Morten Nielsen. Her berettede hun om, at der herskede en omgangstone på Siumuts partikontor, der var under bæltestedet og ubehagelig. Hun fortalte også om en hændelse, hvor Mikael Petersen havde overskredet hendes grænser fysisk.

Den forklaring blev bakket op af et vidne, der angiveligt var i samme rum, da hændelsen fandt sted i 2015. 

Dom i næste uge

To andre tidligere ansatte på Siumuts partikontor afgav forklaringer, hvor de beskrev specifikke krænkelser, Mikael Petersen angiveligt havde begået mod dem. 

Det drejede sig også om sexchikane og befamlinger.

Herefter blev to vidner indkaldt, der begge havde haft deres daglige gang på partikontoret. De kunne ikke genkende anklagerne om, at Mikael Petersen skulle have overtrådt kvindelige kollegers fysiske grænser.

De anerkendte dog, at der havde været en til tider løssluppen tone på partikontoret.

LÆS OGSÅ Mikael Petersen: Jeg kan ikke genkende snak om sexchikane

Forsvarsadvokat Jens Paulsen stillede i løbet af retsmødet spørgsmål ved, om Mikael Petersen havde været ansat som partisekretær i hele den periode, hvor krænkelserne angiveligt skulle have fundet sted. Her blev der sået tvivl om, hvorvidt Mikael Petersen havde været et fast ansigt på partikontoret.

Der er endnu ikke faldet afgørelse i sagen, da der stadig mangler flere vidneudsagn. Der er afsat tid til et sidste retsmøde onsdag den 13. januar. Her forventes der at blive afsagt dom.