Grønlands Politi: Sejlere skal holde sig fra store motorer og alkohol

Grønlands Politi opfordrer endnu engang de mange sejlere her i landet til at passe på sig selv, når de begiver sig ud på havet. Forbered dig, lad vær med at blande alkohol og sejlads og pas på med de store motorer, lyder rådene.
Arkiv: Redningshelikopter Foto © : KNR
Skrevet af Jaaku Lyberth
28. juni 2018 07:31

Sommeren nærmer sig med hastige skridt, og det betyder som altid, at bådejere vil tage på vandet i alle landets byer og bygder. Politiet beder i den forbindelse - endnu engang - landets mange sejlere om at tage de nødvendige forholdsregler, når de sejler afsted.

Ifølge politikommisær Johan Westen fra politiet i Sermersooq er vi blevet bedre til at passe på os selv og vores nærmeste, men der er stadig meget, der kan forbedres.

- Der er plads til forbedringer. Vi ser desværre alt for mange ulykker til søs i hele landet, og mange af dem kunne nok være undgået, siger han.

I 2017 deltog Grønlands Politi i 47 eftersøgninger og redningsaktioner på havet. I 2018 har politiet medvirket i 23 aktioner, blandt andet i weekenden, hvor to unge mænd omkom mellem Maniitsoq og Kangaamiut.

LÆS OGSÅ To personer omkommet ved Maniitsoq

Ifølge Johan Westen kan mange ulykker og eftersøgninger undgåes, hvis der er styr på udstyret og forberedelserne på land.

- Vi ser alt for ofte, at folk tager afsted uden at have tænkt sig godt og grundigt om. Hvis de havde haft det nødvendige sikkerhedsudstyr med og havde lært at håndtere båden, så kunne vi undgå rigtig mange af eftersøgninger, som i nogle tilfælde ender fatalt, siger han. 

LÆS OGSÅ Fire frygtes omkommet i Disko Bugten

Politiet opfordrer sejlere til at undgå impulsrejser, hvor man ikke har forberedt sig ordentligt.

Men der er også en række andre åbenlyse problemer, fortæller Johan Westen.

- Vi ser gang på gang, at der er påmonteret nogle gigantiske påhångsmotorer i både, der er for små. Vi har set nogle fatale hændelser, hvor motoren er ikke til at finde, når vi finder båden, fordi hele agterkanten er revet af på grund af en for stor motor, der er sat på, siger Johan Westen.

Politiet får også mange henvendelser fra borgere om berusede personer, der er på vej til at sejle afsted. Oftest uden at angive, hvor de sejler hen. Og det er noget af det værste, for det gør det vanskeligt at eftersøge, hvis der går noget galt.

- Lad vær med at indtage alkohol under sejlads, det kan ende rigtig galt, siger Johan Westen.

På Grønlands Politis facebookside kan man læse flere råd om, hvordan man færdes sikkert på havet.