Seismiske undersøgelser skader havpattedyr

Grønlands Naturinstitut bakker op om en rapport om påvirkningen på havpattedyr i forbindelse med olieundersøgelser, som Greenpeace har fået udarbejdet.
Skrevet af Paarnaq Hansen
25. august 2015 16:04

De såkaldt seismiske undersøgelser er i disse dage godt i gang i Østgrønland, og i miljøorganisationens rapport kan man læse, at lydbølgerne har en voldsom effekt på hvalerne.
Hvalerne kan blive døve af de høje lyde, et lydniveau på 259 dB. Det er vanvittig højt for det menneskelige øre. I rapporten kan man blandt andet læse, at hvalernes jagt efter føde også kan påvirkes samt deres parring. I værste tilfald kan det betyde, at hvalernes bestand vil reduceres.

Læs også Greenpeace på charmeoffensiv

Grønlands Naturinstitut er enig i rapporten. De ved godt, at hvalerne påvirkes af seismiske undersøgelser men argumenterer for, at det kun sker, hvis den er tæt på skibet.

-Det er fuldstændig rigtig alt det, der står i den Greenpeace rapport jeg har læst indtil nu. Men hvalerne skal være meget tæt på det seismiske skib, før deres hørelse bliver skadet, så fleste hvaler blive ikke skadet, siger afdelingschef i afdelingen for fugle og pattedyr, Fernando Ugarte.

Læs også Narhvaler dør ikke af seismik

Alle, der vil lave seismiske undersøgelser i Grønland, har strikse retningslinjer, der skal følges. Naalakkersuisut henholder sig til en rapport om de miljømæssige påvirkninger af seismiske aktivieter i det grønlandske hav.

- Alle de informationer fra Greenpeaces rapport står allerede i den grønlandske rapport om, hvordan seismiske undersøgelser skal gennemføres.

Fernando Ugarte slutter af med at slå fast, at naturen får altid en regning i forbindelse med olie- og mineralproduktion. 

-Man kan ikke tjene penge på olie og mineraler uden at påvirke naturen på nogen måde. Så spørgsmålet er, hvor stor en risiko er man er villig til at tage.