Forsker Satspuljepenge til Grønland udfordrer aftale om bloktilskud
Fra 2017 til 2020 får Grønland hjælp til socialområdet fra Danmark for en værdi af 10 mio. kroner. Det sker via den danske satspulje.
Men det er på kant med aftalen om bloktilskuddet i Selvstyreloven, siger forsker i Kultur og Globale Studier og Grønlands-kender ved Aalborg Universitet, Ulrik Pram Gad, til KNR.
- For det første er det en måde at komme uden om fastlåsningen af bloktilskuddet på. Hele rationalet i 2009 (ved Selvstyrelovens indførelse, red.) var, at bloktilskuddet skulle fastlåses - på sigt måske sænkes. Nu får man lov til at lægge noget oven i.
Læs også Mangel på frivillige kan udfordre støttekorps
Bloktilskud ad bagvejen
Ifølge Socialministeriet skal de 10 mio. bruges på køb af faglig rådgivning fra Socialstyrelsen og Ankestyrelsen i Danmark til bl.a. projekter og uddannelse af socialarbejdere i Grønland.
Pengene lander altså ikke direkte i Selvstyrets landskasse.
Men Selvstyret kunne selv have valgt at bruge pengene til projekter og indkøb af faglig støtte inden for socialområdet ud af landskassens budget, mener Ulrik Pram Gad.
- Her tilbyder Danmark at prioritere noget op, som Grønland selv kunnet have prioritetet. Man kunne selv have købt de her tjenesteydelser for de penge, der var i landskassen i forvejen, hvis man syntes, de var vigtige nok.
Ulrik Pram Gad mener, at det sætter en dør på klem for, at andre hjemtagende områder også kan blive økonomisk støttet af Danmark på sigt. Fx uddannelsesområdet, der i den ny danske forskningsstrategi for Arktis får særlig opmærksomhed.
- Her (...) og der udviser Danmark omsorg for problemer i Grønland. Man vil gerne bidrage til at løse principielt hjemtagende problemer i Grønland. Om det er et problem eller en mulighed - det er jo et politisk spørgsmål.
Læs også Nyt støttekorps skal hjælpe udsatte grønlændere på fode
Venstre: Støtte hjælper også Danmark
Hos regeringspartiet Venstre mener socialordfører Carl Holst ikke, at at der bliver givet bloktilskud ad bagvejen.
- Et bloktilskud er et tilskud, hvor man får på blokken og kan gøre med det, hvad man vil. Her er tilskuddet målrettet socialt udsatte på socialområdet. Og dermed er det ikke et tilskud ad bagvejen, men et ønske efter bedste evne at støtte de socialt udsatte grønlændere, siger han.
Carl Holst erkender dog, at de 10 mio. kroner til hjælpen i Grønland også kan løse nogle udfordringer for socialområdet i Danmark på sigt.
- Jeg tror, at hjælpen i Grønland, kan være en hjælp, der også er til gavn for senere grønlændere i Danmark. Så på den måde er det en erkendelse af, at de to ting hænger sammen.
Hos IA foreslog man ved nytår 2015-16 at sænke bloktilskuddet med præcis 10 mio. kroner om året.
Naalakkersuisoq for sociale anliggender, Sara Olsvig, udtaler i en pressemeddelelse om satspuljemidlerne, at:
- Et samarbejde med Danmark er vigtigt både for at forebygge, at flere grønlændere på grund af sociale forhold flytter ud af vores land, men også for helt grundlæggende at sikre bedre forhold for vore børn- og unge her i landet.