Sara Olsvig: Undgå ny forskelsbehandling af juridisk faderløse

Inuit Ataqatigiits folketingsmedlem Sara Olsvig afventer svar på en række nye spørgsmål stillet til den danske socialminister Karen Hækkerup (S) om de juridisk faderløse. Spørgsmålene skal skabe klarhed over, om det nye lovændringsforslag vil resultere i en ny forskelsbehandling af de juridisk faderløse personer hvis juridiske far er afgået ved døden og dødsboet opgjort.
13. maj 2013 12:19

”Den danske socialminister har i pressen gjort det klart, at hun ikke ønsker at genåbne arvesager hvor boet efter en far til en juridisk faderløs allerede er opgjort. Det er forståeligt nok, men der vil sandsynligvis være en del af de juridisk faderløse som vil rammes af denne barriere, og derfor får en anden behandling end de personer hvis juridiske fader ikke er afgået ved døden inden en eventuel arvesag tages op”, siger Sara Olsvig.

Derfor har Sara Olsvig nu stillet tre nye §20 spørgsmål (danskernes pendant til de grønlandske § 37 spørgsmål) gennem Folketinget til den danske socialminister. I spørgsmålene beder hun om klarhed over, hvorvidt ministeren er enig i, at der vil ske en ny forskelsbehandling såfremt der ikke i loven tages højde for situationen for de juridisk faderløse hvis far er afgået ved døden og dødsboet opgjort. Hun beder også ministeren svare på, hvorvidt man fra den danske stats side vil se på en mulig kompensation for den eventuelt mistede arv.

”Grundlæggende er det jo ikke den enkelte juridisk faderløses skyld, at staten har været så længe om at tage denne sag op, og den enkelte juridisk faderløse er jo heller ikke selv herre over, hvorvidt den juridiske fader stadig lever. Derfor kan lovændringen desværre ende med en ny forskelsbehandling, som jeg slet ikke mener er hensigtsmæssig”, fortsætter Sara Olsvig.

Sara Olsvig har løbende taget sagen om de juridisk faderløse personer op ved sine møder med socialministeren. Den danske regering skulle ellers for længst have fremlagt et lovændringsforslag vedrørende de juridisk faderløse personers retsstilling. Lovændringsforslaget er endnu engang forsinket. Nu er det ifølge socialministeriet planen, at lovændringsforslaget fremlægges til efteråret i år.

”Hele sagen er et menneskeretligt problem. Det har staten vidst længe, og med lovændringen må vi en gang for alle færdiggøre arbejdet på en måde, så der ikke opstår en ny forskelsbehandling”, slutter Sara Olsvig.

Læs Sara Olsvigs spørgsmål til Karen Hækkerup her:

http://www.ft.dk/samling/20121/spoergsmaal/s1847

http://www.ft.dk/samling/20121/spoergsmaal/s1848

http://www.ft.dk/samling/20121/spoergsmaal/s1849