Foto: Nauja Møller/KNR

Sara Olsvig om Pituffik: Forsvarsaftalerne skal genforhandles

At udbuddet om servicekontrakten på Thule-basen skal gå om, overrasker ikke formand for fra Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig.

Sara Olsvig fremhæver, at IA hele tiden har påpeget, at det var ikke i henhold til forsvarsaftalerne, at et amerikansk selskab fik servicekontrakten. 

Derfor glæder det hende, at USA’s Court of Federal Claims har vurderet, at Exelis Services A/S ikke lever op til kravene i udbudsmaterialet, og  at udbuddet om servicekontrakten derfor skal gå om.

Læs også Lidegaard roser Thule-kendelse

- Selvfølgelig er vi glade for, at der nu er kommet en afgørelse. Men vi er også nødt til at få undersøgt meget grundigt, hvad det har haft af konsekvenser, og hvad det får af konsekvenser fremadrettet, at de her fejl, desværre skete både i Grønland og i Danmark, siger Sara Olsvig, der understreger, at Inatsisartuts udenrigs- og sikkerhedspolitisk udvalg endnu ikke har modtaget en formel bekræftelse af nyheden. 

Som KNR i går kunne fortælle, er det det dansk-grønlandsk-ejede firma Greenland Contractors I/S, der sammen med firmaerne Per Aarslef A/S og Copenhagen Arctic A/S har klaget til den amerikanske domstol over udbuddet af servicekontrakten på Thule-basen, som det amerikanske forsvar har stået for.

 

IA: Forsvarsaftaler skal genforhandles

Den nye afgørelse fra USA’s Court of Federal Claims betyder, at der nu skal findes en ny til at overtage opgaven med at servicere basen, som Exelis Services A/S ellers skulle have overtaget fra den 1. oktober i år. 

Men hvis Grønland skal undgå at havne i en lignende situation igen, mener Sara Olsvig, at det er for usikkert kun at basere sig på skiftende og forskelligartede servicekontrakter. 

- Vi ved jo rent faktisk ikke endnu, selvom Exelis har tabt servicekontrakten, om vi får flere penge ud af, at det er nogen andre, der får servicekontrakten. Så vi skal have genforhandlet forsvarsaftalerne. Det vil vi arbejde for i folketinget. For vi skal have gjort det meget mere gennemsigtigt, forståeligt og håndgribeligt, hvad det er Grønland får ud af at have Pituffik i vores land, siger Sara Olsvig.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt