Exelis Services taber Thule-kontrakt

Udbuddet om servicekontrakten på Thule-basen skal gå om. Det har USA’s Court of Federal Claims netop bestemt. Det erfarer KNR.
28. maj 2015 15:28
Versionist Elisa Isaksen

Dermed taber Exelis Services A/S servicekontrakten, som det amerikansk-ejede firma ellers skulle overtage den 1. oktober i år. Det sker, da domstolen vurderer, at Exelis Services A/S ikke lever op til kravene i udbudsmaterialet.

Det er det dansk-grønlandsk-ejede firma Greenland Contractors I/S, der sammen med firmaerne Per Aarslef A/S og Copenhagen Arctic A/S har klaget til den amerikanske domstol over udbuddet af servicekontrakten på Thule-basen, som det amerikanske forsvar har stået for.

Adm. direktør for Greenland Contractors A/S, Peter Kofoed, siger til KNR om kendelsen:

- Vi er selvfølgelig i første omgang tilfredse med, at vi har fået medhold i den påstand, vi er kommet med - nemlig at Exelis Services A/S ikke opfyldte kriterierne for at få kontrakten. Så som udgangspunkt er vi tilfredse. Så må vi jo vente at se, hvad der ellers skal ske.

Læs også Medie: USA afviser Danmark i striden om Thule-udbud
 

Hos Exelis Services A/S bliver kendelsen modtaget med ro. Talsmand Kim Rubjerg siger til Børsen:

- Sagen ved den ret er ikke mellem Exelis og andre, men mellem klagerne og United States Air Force. Vi er ikke part i sagen, og derfor har vi ikke set noget, og derfor kan vi ikke kommentere det..

 

Mulighed for appel

Hos Copenhagen Arctic A/S, som også har klaget til USA’s Court of Federal Claims i sagen, tager adm. direktør Jeppe Handwerk også positivt imod nyheden.

- Jeg er utrolig glad for de forhåndstilkendegivelser, jeg har modtaget fra min advokat, som selvfølgelig betyder noget for os i og med, at den her sag har stået på i meget lang tid og været meget rodet, siger han til KNR.

Men Handwerk understreger, at intet er sikkert endnu, da Exelis Services A/S har mulighed for at appellere kendelsen - allerede i dag.

- Vi afventer nu, og alt kan ske. Så vi afventer og ser på den endelige kendelse, når den kommer. Den kan både appelleres, og der står også nogle detaljer, vi skal nærlæse i løbet af de næste par uger. Og så forholder vi os meget neutralt til det.

Nyt udbud

Ind til videre har Greenland Contractors I/S stadig service-forpligtigelsen på Thule-basen frem til 30. september i år.  Med dagens kendelse forventer Peter Kofoed, at GC t - såvel som andre firmaer - får en chance til igen at byde på kontrakten.

- Udgangspunktet er, at der - efter vores formodning - må komme en ny udbudsrunde, og dermed har vi jo så en fornyet mulighed for at genvinde kontrakten. Men hvad der præcis kommer til at ske, må vi jo vente og se, hvad kunden - altså U.S. Air Force - beslutter sig for.

Læs også Firmaer klager til US Air Force over Thule-kontrakt


Politiske forhandlinger igang

Klagesagen ved USA’s Court of Federal Claims har forløbet sideløbende med politiske forhandlinger mellem Danmark og Grønland på én side og USA på den anden. 

Her har Udenrigsdirektoratet i Selvstyret og Udenrigsministeriet i Danmark forhandlet med amerikanerne om at forkorte perioden på servicekontrakten hos Exelis Services A/S - muligvis ned til minimum ét år, har beskeden fra den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard, tidligere lydt. 

Det sker, da både danske og grønlandske politikere mener, at USA’s luftvåben med udpegningen af firmaet Exelis Service A/S ikke har overholdt indholdet i en forsvarsaftale fra 1950’erne, der siger, at det skal være et dansk eller grønlandsk firma, som skal stå for servicen på den amerikanske base i Thule.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Exelis Services A/S.

Flere historier om Thule Air Base