Sara: Et bredt politisk forlig kan redde økonomien

Der skal brede politiske forlig til for at skabe erhvervsudvikling i Grønland, siger IA's formand som kommentar til Nationalbankens dystre analyse af Grønlands økonomi.
Foto © : Simon Uldum
Skrevet af Apollo Jeremiassen
19. juni 2014 14:49

Nationalbanken vurderer, at Grønland står over for betydelige økonomiske problemer, hvis eksempelvis råstofprojekterne ikke snart opstartes.

Ifølge Grønlands regnskabsoplysninger i 2012 faldt investeringerne kraftigt på mineral- og olieefterforskning, men også de traditionelle investeringer i bygninger og anlæg faldt markant, så det påvirker økonomien negativt.

Nationalbanken: Bekymrende hvis de planlagte projekter ikke går i gang

- Det vi ved, der skal gøres, er at skabe brede politiske forlig, så vi kan skabe ro omkring Grønlands erhvervsudvikling og dermed skabe ro blandt borgerne i Grønland. Derfor håber jeg, at Naalakkersuisut tager Nationalbankens udmelding alvorlig, så vi politisk kan mødes og skabe ro omkring økonomien, siger IA's nyvalgte formand.

Hun mener, at der skal skabes en samfundsnyttig erhvervsudvikling, hvis den grønlandske økonomi skal blive bedre i fremtiden.
 
- Vi skal kigge på andre erhvervsmuligheder, som i forvejen er udviklet til en vis grad, men ikke er udviklet nok. Det er turismen, landbruget og den øgede selvforsyning som kan bredes ud i hele Grønland. Også er der hele energiområdet, som har nogle gode potentialer, som både er videnskabende, og som kan bidrage til, at vi kan spare på områder, hvor vi bruger en masse penge.

Grønlands økonomi kan være i farezonen

Men for at få økonomien vendt til positiv, må politikerne på tværs af partierne mødes for lave stærke strategier og en stærk lovgivning, så den ikke bliver ændret hver gang der er valg til Inatsisartut:
 
- Det er det, der skal til for at skabe politisk stabilitet og ro, så folk og virksomheder får lyst til at investere. Derudover håber jeg, at Naalakkersuisut snart vil indbyde os til forhandlinger om finansloven 2015, slutter Sara Olsvig.