Grønlands økonomi kan være i farezonen

Ifølge en beretning fra Danmarks Nationalbank, så står Grønland over for betydelige økonomiske problemer.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
18. juni 2014 10:13

Fiskeriet, som er det altdominerende eksporterhverv, har vigende fangster af rejer, formentlig klimatisk betinget, og andet traditionelt fiskeri har ikke kunnet kompensere herfor. Derfor står Grønland over for betydelige økonomiske problemer, hedder det i en kvartalsoversigt for anden kvartal, som Danmarks Nationalbank i går offentligjorde.

Men forsøgsfiskeri efter makreller kan vise sig at få stor økonomisk betydning for Grønland i fremtiden, og takket være gunstige priser på fisk og skaldyr er økonomien i store dele af fiskeriet god. Det har bidraget til, at der har været små overskud på landskasseregnskaberne i 2012 og 2013.
 
Men de små overskud i landskassen bliver overskygget af bygge- og anlægsvirksomheden, som er i tilbagegang efter nogle år med højt aktivitetsniveau, og aktiviteten ved udvinding og efterforskning af råstoffer, som er faldet kraftigt.
 
Dette kraftige fald betyder, at arbejdsløsheden har steget - samtidig med at folketallet falder, da fraflytningen fra Grønland, for eksempel til Danmark, er større end fødselsoverskuddet, hedder det i Nationalbankens beretning.
 
Grønlands bruttogæld udgør i dag cirka 5 procent af bruttonationalproduktet, og derfor er den offentlige gæld fortsat beskeden, skriver Nationalbanken i deres kvartalsoversigt for anden kvartal 2014.