Nationalbanken: Bekymrende hvis de planlagte projekter ikke går i gang

Hvis de offentlige ikke snart får råstofsektoren og andre indtjeningsmuligheder i gang, så ser Grønlands økonomi i fremtiden bekymrende ud, lyder det fra Nationalbanken.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
18. juni 2014 17:36

Nationalbanken har netop offentliggjort en beretning om Grønlands økonomi.

Grønlands økonomi kan være i farezonen
 
- Hvis ikke der kommer gang i nogle mineprojekter, så kan man være noget bekymrende på lang sigt, siger Anders Møller Christensen, som er konsulent for Danmarks Nationalbank for færøske og grønlandske finansielle anliggender og medforfatter på beretningen. 

Når råstofsektoren for alvor går i gang, og især mineprojekterne kommer i gang, så vil det betyde, at uddannelsesniveauet på alle punkter bliver hævet i Grønland, som i sidste ende vil betyde godt betalte jobs og dermed flere skatteindtægter til landskassen, vurderer han.

Fiskeriet i Grønland er faktisk den eneste lyspunkt i øjeblikket, som kan hæve det grønlandske økonomi til det bedre, især forsøgsfiskeri af makreller kan vise sig at få stor betydning for Grønlands økonomi, da der er gunstige priser på fisk og skaldyr på verdensmarkedet, som har bidraget til en lille overskud på landskassens regnskaber i 2012 og 2013.

- Finder man for Grønland en tilfredsstillende løsning på spørgsmålet om makrelfiskeri, og det viser sig, at der er den makrelmængde, som man tror, kan det give en positiv inpuls. Derudover er rejemængden i tilbagegang, ingen miner er aktive i øjeblikket og efterforskningsaktiviteten er nedadgående, siger Anders Møller Christensen.

Selvom bygge- og anlægsvirksomheden i Grønland har været nedadgående efter nogle år med et højt aktivitetsniveau, så kan de planlagte anlægsaktiviteter på kort sigt hjælpe det grønlandske økonomi en smule, siger han.
 
- Blandt andet byggeriet af havn i Nuuk og andre ting der er på tegnebrættet. Men dette er ikke permanente løsninger. Det, der skal ti,l er et højere uddannelsesniveau af arbejdsstyrken i Grønland.

Den gunstige prisudvikling på verdensmarkedet på fisk og skaldyr har betydet, at den grønlandske handelsbalance er blevet forbedret fra et underskud på 2,7 milliarder kroner i 2011 til et underskud på kun 1,9 milliarder kroner i 2013.