Samfundets økonomi skal stabiliseres

Et af de helt store temaer for landets største parti IA ved det kommende valg til Inatsisartut er landets økonomi. Den har ifølge formanden for IA Kuupik Kleist været i bedring i den tid, IA sammen med Demokraterne og Kandidatlisten har haft magten, men det kan gøres meget bedre.
Skrevet af Peter Troelsen
12. februar 2013 09:19

En af måderne at fastholde den økonomiske forbedring er ved at skabe nye arbejdspladser i Grønland. Ikke inden for de traditionelle erhverv, men indenfor nye erhverv. Her tænker formanden for naalakkersuisut først og fremmest på de erhverv, der er omfattet af storskalaloven.

-Forudsætningen for at vi kan få succes med de nye erhverv er, at vi selv kan levere den arbejdskraft, der skal bruges. Det stiller krav til vores uddannelsessystem, helt fra folkeskolen og hele vejen op gennem systemet. Det vil være et af vores helt store fokuspunkter i den kommende valgperiode. Det er der, vi skal sikre, at vores borgere har de kvalifikationer, der efterspørges fx indenfor mineindustrien, fortæller Kuupik Kleist.

Overordnet har Kuupik Kleist et stærkt ønske om at fortsætte det arbejde, der har været leveret i de seneste fire år. Her har man lagt vægt på at køre med de samme personer på de vigtige poster for at give samfundet den kontinuitet, det har brug for. Sådan håber Kleist også at det bliver fremover. Dog vil han ikke udstede en jobgaranti til de siddende medlemmer af naalakkersuisut.

-Der er ingen garanti for noget som helst. Vi har et stærkt hold på vores valgliste, og alene kampen om at komme ind i Inatsisartut bliver benhård. Der er heller ingen garanti om, at jeg igen er den, der får flest stemmer for vores parti. Vi venter med at se, hvad vælgerne har besluttet, men hvis vi igen får stemmer nok til at være med i naalakkersuisut, så vil der sikkert være nogle kendte ansigter blandt medlemmerne, siger Kuupik Kleist til knr.gl.

Indenfor fiskeri, fangerne og landbruget skal der også satses helhjertet. Der kan stadigvæk skabes vækst indenfor landbruget, og indenfor fiskeriet er det helt nødvendigt, at man får færdiggjort de reformer, der i denne valgperiode er igangsat.

-Hvis vi skal have fiskeriet til at bestå som et rentabelt erhverv, så er vi nødt til at reformere i bund. Vi har lagt grundstenene, men vi skal fortsætte, så både det kystnære fiskeri og havfiskeriet kan blive en god forretning. Vi skal have både fiskerne og de selskaber, der forarbejder fangsten, til at bidrage til statskassen i stedet for at være modtager af subsidier, mener Kuupik Kleist.