Samarbejdspartiet frygter Fiskerikommissionen ender i fiasko

Samarbejdspartiet frygter, at den kommende Fiskerikommission bliver en fiasko, fordi Naalakkersuisut ikke har inddraget erhverv og oppositionen hidtil. Den kritik fastholder partiet, selvom Naalakkersuisoq for fiskeri lover at tage mod input inden, at den endelige kommission er færdig.
26. februar 2019 17:45

Naalakkersuisut er ved at skyde sig selv i foden i forhold til Fiskerikommissionen, der fortsat mangler at blive offentliggjort.

Det mener Tillie Martinussen fra Samarbejdspartiet.

LÆS OGSÅ Arbejdet med fiskerikommission er lækket til pressen

 

- Det, som Naalakkersuisut lægger op til, er, at de beslutter med et flertal, hvordan Fiskerikommissionen kommer til at se ud. Så føles det lidt som om, at man bagefter har tænkt sig at lave en proformaproces, fordi der er meget larm fra oppositionen, erhvervet, finansieringskilderne, eksperterne og fiskerne selv.

Inddragelse kommer for sent

Det siger hun efter, at Naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug Nikkulaat Jeremiassen (S), har lovet, at oppositionen og fiskeriets parter får mulighed for at komme med input til kommisionsarbejdet.

Det vil dog først ske, når Naalakkersuisut har lavet et færdigt udspil.

LÆS OGSÅ Interne uenigheder forsinker Fiskerikommissionen

 

- Det er for sent i processen, og man kan jo ellers sagtens gøre det til noget konstruktivt. Det er en dårlig trend, vi har med, at det for besværligt at lytte til alle aktører også dem, der er kritiske.

Hun tilføjer, at de endnu ikke har modtaget nogen invitation i forhold til Fiskerikommissionen, selvom Nikkulaat Jeremiassen har lovet at have et udspil klar i denne uge.

Lækket materiale ser fint ud

Et udkast til kommissionen er dog blevet lækket til pressen.

Her er to af de mest iøjnefaldende forslag, at kommissionen skal undersøge mulighederne for at fjerne de tidsubegrænsede rejelicenser ved et varsel på mindst fem år.

Kommissionen skal også undersøge fordele og ulemper ved at omfordele rejekvoterne i Vestgrønland fra de nuværende 43 pct. til indenskærs rejefiskeri og 57 pct. til det udenskærs rejefiskeri, til i stedet 50 pct. til hver.

LÆS OGSÅ Stadig ingen fiskerikommission efter møde i Ilulissat

Tillie Martinussen ser positivt på at undersøge de forhold, men igen mangler Naalakkersuisut at have erhvervet med fra begyndelsen, mener hun.

- Jeg synes, at man skal sørge for at få så mange input med som overhoved muligt inden, at man fastlægger sig på et endeligt kommissorium. Opgaven, der bliver stillet, er jo ligeså vigtigt som at få opgaven løst. Fiskerikommissionen kan jo kun arbejde efter det kommissorium, som de får udstukket.

KNR har forsøgt, at få en kommentar fra KNAPK, GE, Partii Naleraq og IA, men det har ikke været muligt hidtil.