Sagsbehandlerne har for travlt

Ude i kommunerne sidder en lang række sagsbehandlere, der knokler som små djævle for at nå til bunds i den kæmpestore stak af sager, de har hver især. I forhold til deres kolleger i Danmark har en gennemsnitlig grønlandsk sagsbehandler mere end tre gange så mange sager at arbejde med, og det gør forholdene ulidelige for den personalegruppe.
Skrevet af Peter Troelsen
06. marts 2013 13:18

Hvis resultaterne af sagsbehandlernes arbejde skal være tilfredsstillende, skal antallet af sager skæres ned og antallet af sagsbehandlere sætte op. Ellers vil vi her i landet i mange år fremover have problemer med klienter, der ikke har fået den optimale behandling af deres sager

-I dagens Grønland ser vi alt for mange sagsbehandlere med alt for mange sager og måske tvivlsomme beslutninger. Det burde ende med en tilfreds klient efter endt sagsbehandling. Alt for mange klienter bliver behandlet alt for længe, og dermed venter de alt for længe på en beslutning. Det samme gælder sagsbehandlerne, som har alt for mange sager på en gang og derfor ikke opnår gode resultater. Der skal ganske enkelt være færre sager pr. sagsbehandler, fastslår Søren P. Lyberth, der stiller op til valget for IA.

En måde at få bugt med problemerne på kunne være at naalakkersuisut og sagsbehandlernes fagforeninger kunne sætte et maksimalt antal sager for hver behandler. Det kunne give sagsbehandlerne arbejdsglæden tilbage og klienterne en bedre og mere gennemarbejdet sagsbehandling.

-Sagsbehandlerne burde også kræve bedre arbejdsvilkår hos deres organisation, så sagsbehandling til daglig kunne blive bedre. Tvangsfjernede børn fra familier og andre sager skal være mere tilfredsstillende belyst, og det kan kun gøres ved at give sagsbehandlerne sager færre. Alt for mange sagsbehandlere skifter arbejde, netop fordi det har for mange sager i deres hænder, forklarer Søren P. Lyberth.