S og IA: Vi har masser at samarbejde om

Én ting kunne Sara Olsvig og Kim Kielsen blive enige om i valgdebatten mandag aften. Grønlands fremtid afhænger af samarbejde på tværs af partierne.
Sara Olsvig & Kim Kielsen Foto © : KNR
Skrevet af Sandra Meinecke
25. november 2014 15:38

De to formænd fra landets største partier, Inuit Ataqatigiit og Siumut, svor samarbejde fra på lørdag - uanset hvem af dem, der ender med at vinde valget.

Også når de skal tage stilling til reformer, uran og finanslove.

Men begge partiformænd mindede seerne og hinanden om, at løfter om samarbejde er blevet giver tidligere uden de store resultater.

Det skal være slut nu, lød det enstemmigt.

- Jeg håber, at det er folk, som ønsker samarbejde som kommer ind i Inarsisartut. Der er gået for lang tid uden ordentligt samarbejde mellem partierne, siger Siumuts formand, Kim Kielsen.

Rettidig omhu i forhandlinger
Da ordet gik videre til Sara Olsvig lød samme ønske. Men Sara Olsvig benyttede også muligheden for at minde Kim Kielsen om, at IA ikke følte sig inddraget tilstrækkeligt under det forrige Naalakkersuisut.

- Det er derfor, at vi skal lære, at man for eksempel godt kan vælge at indbyde andre partier til forhandlinger, før man fremlægger et finanslovsforslag. Så man kommer med et samlet udspil. Det er derfor, at man for eksempel også kan sætte sig ned i god tid og gå igennem forslag til reformer, så man kan se: Hvor er det, vi kan mødes? Hvad kan vi forhandle os frem til? 

Lød opfordringen fra IA's formand Sara Olsvig.

Stem for finansloven
Kim Kielsen svarede igen med, at han huskede flere tilfælde, hvor IA var inviteret med ved forhandlingsbordet - men ikke dukkede op. Siumuts formand tilføjede også, at han mener, at uanset, hvem der sidder i oppositionen, har partiet pligt til stemme for finansloven.

Sara Olsvig mindede også seerne om, at beslutningen om for eksempel at ophæve nultolerancen over for uran ikke skete med en bred politisk enighed.

Og uanset hvor enige de to formænd er om, at samarbejde er nødvendigt for Grønland - vil der være områder, hvor det bliver en udfordring.

- Nu har vi desværre det seneste halvandet år set, hvor mange sagsområder der var, hvor man ikke ønskede det samarbejde og, hvor man ikke gik grundigt ind og sagde reelt, at man egentlig gerne ville samarbejde, siger Sara Olsvig.

Debatten mellem Sara Olsvig og Kim Kielsen kan ses her på hjemmesiden. I aften er der igen debat, denne gang har vælgerne mulighed for at stille spørgsmål til kandidaterne via KNR’s Facebookside