S-kandidat om vareimport: Forbrugerne har også et ansvar

Vivian Motzfeldt vil have gang i handlen med billige varer fra Island og Canada, men erfaringen viser, at kunderne vil have det, de kender, og at importørerne får flere udfordringer.
21. november 2014 18:09

Tættere samhandel med Island og Canada er ikke noget nyt emne på den politiske scene. Landets butikskæder har eksperimenteret i årevis med et lille udvalg varer fra vores nabolande, uden det er slået igennem for alvor.

Derfor er det nu tid til, at forbrugerne bliver mere nysgerrige og efterspørger nye varer fra vores nærmeste lande, mener Vivian Motzfeldt, valgkandidat fra Siumut.

- Min virkelighed her i Qaqortoq er, at jeg har to muligheder for at købe ind, i Brugsen og i Pisiffik. Og de butikker sælger kun varer, der kommer fra Danmark, siger Vivian Motzfeldt til KNR.

Både Pisiffik og Brugsen har særligt i Nuuk per luftfragt eksperimenteret med både grønt, røgvarer, Skyr og slik fra de to nabolande. Dog har opbakningen fra forbrugerne ikke været stor, og det ærgrer Siumut-kandidaten fra Kujalleq.

- Forbrugerne skal åbne mere op og være nysgerrige om andre varer og måske begynde at diskutere offentlig, hvad vi ellers har af muligheder for indkøb.

Selvom det ikke er alt i butikkerne, der bliver lavet i Danmark så bliver det meste importeret via Danmark, som har et langt højere prisniveau end mange andre lande, påpeger politikeren.

Store mængder canadiske kager
Nogle butikker har forsøgt sig. Pilersuisoq har importeret canadiske patroner, Superbyg og Stark har også solgt et udvalg af canadiske varer.

Hos butikskæden Kamik siger indehaver Erik Brogaard, at det ikke er forbrugernes nysgerrighed, der fejler noget. Han sælger med succes kager fra Canada.

- Grønlændere er heldigvis vilde med at prøve noget nyt. Barrieren er, at man kun kan købe en container fuld af varer og ikke nøjes med en palle. Fragtskibet skal nemlig hele vejen ned til USA, derefter til Island og så med skib til Grønland, og det bliver dyrt i havneafgifter.

- Derfor kan der kun bestilles store mængder, og generelt er vores varemængder herhjemme blandt de mindste i verden, siger købmanden.

Visse krav
Kamik-ejeren minder også om det krav, der er til indholdsfortegnelser. Det er ikke nok, at de står på engelsk, butikkerne skal ved udenlandske produkter lave oversættelser, så indholdet står på et lokalt forståeligt sprog. Bagefter tager det også tid at sætte de nye indholdsfortegnelser på varerne.

- Og så har vi det problem, at der ikke bliver solgt mange grønlandske varer til andre lande, så fragten vil altid være forholdsvis dyr. Royal Arctic Line kan nemlig ikke tjene penge på de næsten tomme containere, der rejser ud af de grønlandske havnehele tiden.

Trods forhindringerne, kan mange grønlandske kunder købe importvarer fra andre lande end Danmark. Det er ikke politikerne, der skal ændre på reglerne eller varetransporten, siger Vivian Motzfeldt, men forbrugernes vaner, der skal ændres.

- Sådan som vi fører politik i dag, handler jo rigtig meget om regler der kommer oppefra politikerne og ned til forbrugerne. Jeg synes, at vi skal prøve noget nyt denne gang og forsøge med den omvendte vej, nedefra forbrugerne og op, siger Vivian Motzfeldt, Siumut-kandidat i Qaqortoq.