S: Bare rolig, Siumut

Siumut kan være helt rolig. Socialdemokraterne støtter fuldt op om Grønlands ret til selvbestemmelse, forsikrer Socialdemokraterne.
Skrevet af Martine Lind Krebs
01. august 2011 08:30

Det sker efter at Siumuts folketingskandidater for nogle uger siden sendte et bekymret brev af sted til Socialdemokraternes formand.

-Vi er meget bevidste om at have et respektfuldt samarbejde med Grønland, også med Siumut. Og hvad angår udvindingen af olie, så kan vi ikke drømme om at løbe fra selvstyreaftalen, siger Henrik Sass Larsen.

Siumuts folketingskandidater har i et åbent brev til Helle Thorning-Schmidt udtrykt bekymring for om Socialdemokraterne støtter Grønlands ret til selvbestemmelse. Henrik Sass Larsen roser folketingskandidaterne for at reagere, hvis de føler at dansk politik ikke er i overensstemmelse med Grønlands interesser.

-Derfor vil vi meget gerne allerede nu indgå dialog med Siumut og meddele, at man kan være rimelig tryg ved de holdninger, vi har, siger han.

Anledningen til brevet er ifølge Siumut, at Socialdemokraternes medlem af Europa-Parlamentet Dan Jørgensen støtter en tanke om at yde Grønland økonomisk kompensation mod at lade olien blive i undergrunden. Men det er ifølge Henrik Sass Larsen ikke rigtigt, og det er i hvert fald i Socialdemokraternes politik:

-Jeg synes, det er rigtigt, at Grønland for mulighed for at lede efter olie, og det står vi helt bagved. Det eneste vi har sagt er, at man har en bekymring på baggrund af den store miljøkatastrofe i den Mexikanske Golf for at sikkerheden er i orden i forbindelse med boringerne. Men det er jo en fælles interesse vi har for at man ikke ødelægger den grønlandske natur, for det ville jo være forfærdeligt, hvis der skete en lignende katastrofe. Henrik Sass Larsen understreger også, at Socialdemokraterne er imod importforbuddet mod sælskindsprodukter i EU. Når Dan Jørgensen alligevel valgte at støtte forbuddet er det fordi Dansk Socialdemokrati ikke er herre over, hvad Eurapaparlamentsmedlemmer stemmer, siger han.