Et hus der er skyllet i havet ved Nuugaatsiaq.Foto: Søren Lund

Overblik Sådan forløb evakueringerne

Her er et overblik over, hvordan evakueringerne er forløbet efter naturkatastrofen i Karrat Isfjord.

Lørdag kl 21.40 - Ifølge GEUS måles der rystelser svarende til 4 på Richterskalaen i Karrat Isfjord.


Lørdag kl 21.48 - En flodbølge rammer bygden Nuugaatsiaq. Store bølger ramte desuden Uummannaq og Illorsuit. Senere på natten ramte bølger også Upernavikområdet. Senere søndag morgen oplyser politiet, at fire personer savnes og 11 bygninger blev skyllet i havet ved flodbølgen.


Lørdag kl 22.15 - Politiet får en anmeldelse om oversvømmelser i Nuugaatsiaq. Ifølge en pressemeddelelse fra politiet udsendt 23.42 sendes der flere helikoptere af sted til området med politi, sundhedsvæsen og redningsberedskab ombord, ligesom Arktisk Kommando har afsendt skibe og helikopter til omrâdet. Politiet oplyser også, at sundhedsvæsnet er i beredskab.

I pressemeddelelsen udsendt 23.42 advarer politiet folk i fjordsystemerne omkring Uummannaq - de skal søge op i terrænet og holde sig fra kystlinjen.


Søndag kl 01.46 - Politiet meddeler, at en helikopter har observeret en stor bølge fra luften cirka 24 mil nord for Uummannaq, og at bølgen angiveligt har retning mod Uummannaq.


Søndag kl 03.26 - Politiet oplyser, at borgerne i Nuugaatsiaq er ved at blive evakueret. Politiet slår i deres meddelelse fast, at der er tale om et jordskælv.

Senere søndag oplyser seismolog ved GEUS Peter Voss, at de tilgængelige målinger ikke kan slå fast, at der er tale om et jordskælv. Rystelserne kl 21.40 kan være forårsaget af et jord/fjeldsskred alene, fortæller Peter Voss.

Den røde prik angiver, hvor fjeldskreddet er sket. Fjeldskreddet forårsagede formentlig flodbølgen, der ødelagde store dele af Nuugaatsiaq lørdag aften. Placeringen af lavet af KNR på baggrund af øjenvidne beretninger.

 

Søndag kl 03.59 - KNR skriver, at der er flere troværdige meldinger om både døde og tilskadekomne, men beredskabsmyndighederne ville hverken bekræfte tal eller omfang.


Søndag kl 7.44 - KNR kan fortælle, at 39 personer på det tidspunkt blevet evakueret fra Nuugaatsiaq ifølge oplysninger fra politiet.


Søndag kl 9.30 - Politiet afholder pressemøde ved politistationen i Nuuk. Politimester Bjørn Tegner Bay oplyser, at fire personer savnes efter flodbølgen i Nuugaatsiaq. Han fortæller også, at 78 personer er evakueret fra Nuugaatsiaq, og man arbejder på at få lokaliseret yderligere 19 personer, der er registret til at bo i bygden.

To af de evakuerede borgere er kommet voldsomt til skade, syv er kommet lettere til skade.


Søndag kl 15.34 - Politiet oplyser at evakueringen af beboerne i Nuugaatsiaq er afsluttet.


Søndag kl 19.41 - Med baggrund i risikoen for et nyt stort jord- eller stenskred i Karrat Isfjord, opfordrer politiet til, at befolkningen i fjordsystemet omkring Uumannaq herunder i bygden Illorsuit hurtigst muligt skal søge op i terrænet og holde sig væk fra kystlinjen.

Politiet oplyser også, at beredskabet går i gang med at evakuere indbyggerne i bygden Illorsuit.


Søndag kl 20.45 - Politiet advarer borgerne i Saattut, Ukkusissat, Niaqornat og Qaarsut. Beboerne bliver bedt om at holde øje med vandstanden og søge op i fjeldet, hvis den stiger.

Politiet oplyser også, at indbyggerne i Illorsuit bliver evakueret med helikopter til Arktisk Kommandos skib Vædderen, der er indsat i området.


Søndag kl 22.39 - Politiet meddeler, at det er besluttet at evakuere indbyggerne i Niaqornat.


Mandag kl 02.09 - Alle indbyggere i Niaqornat meldes evakueret til Inspektionsskibet Vædderen. Indbyggerne i Ikerasat, Saattut, Ukkusissat og Qaarsut bliver bedt om fortsat være opmærksomme på vandstanden.

Ifølge meddelelsen vil Vædderen fra tidligt mandag morgen observere en fjeldvæg, hvor der er sket et større skred, og der er frygt for yderligere skred.


Mandag omkring kl 04 - Arktisk Kommando offentliggør billeder af fjeldet ved Karrat Isfjord, hvorfra der er sket et stort skred. Et område på omkring 300 gange 1100 meter er styrtet i havet. Ifølge Arktisk Kommando er det formentlig årsagen til flodbølgen lørdag aften. Der er også billede af et nærliggende fjeld, hvor der øjensynligt er store mængder materiale, der har løsnet sig.


Mandag kl 12.17 - Der er fra Illorsuit og Niaqornat evakueret i alt cirka 70 indbyggere, som bliver sejlet til henhoidsvis Uummannaq og Aasiaat, oplyser politiet.

Ifølge meddelelsen ankom Vædderen til Uummannaq mandag morgen, og Ejnar Mikkelsen forventes at ankomme til Aasiaat i løbet af mandag middag.

 

 


 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt