Arkiv

Niaqornat bliver evakueret

Bygden Niaqornat bliver evakueret. Det oplyser politiet i en beredskabsmeddelelse søndag aften.

Fra politiets side frygter man, at borgerne i Niaqornat er i fare, og derfor har man søndag aften valgt at evakuere bygden. Det skriver politiet i en pressemeddelelse.

- Det vurderes, at der fortsat er risiko for yderligere stenskred i fjordsystemet ved Uummannaq. Der er truffet beslutning om også at evakuere indbyggerne i Niaqornat. Indbyggerne i Niaqornat skal gøre sig kiar til evakuering. Der kan kun medbringes det mest nødvendige, skriver politiet om de cirka 50 personer, der bor i bygden.

LÆS OGSÅ Politiet evakuerer Illorsuit

Politiet oplyste tidligere på aftenen, at borgere i fire forskellige bygder i Uummannaq fjordsystem skulle være opmærksomme på vandstanden. Den advarsel gælder stadig for de tre resterende bygder:

- Indbyggerne I Saattut, Ukkusissat og Qaarsut skal fortsat holde øje med vandstanden. Hvis vandet stiger eller sirenen lyder, skal man straks soge op i fjeldet.

Samtidig oplyser politiet, at evakueringen af Illorsuit, som man meldte ud tidligere på aftenen, er færdig:

- Evakueringen af Illorsuit er nu tilendebragt. Alle befinder sig nu ombord på Arktisk Kommandos skib, Vædderen.

Hvad udløste flodbølgen?

Lørdag aften blev der advaret om flodbølger flere steder omkring Uummannaq og Upernavik. Hårdest gik det udover bygden Nuugaatsiaq, hvor borgerne blev evakueret til Uummannaq med helikopter. 11 af bygdens cirka 100 bygninger blev ødelagt under oversvømmelser, der blev udløst af flodbølgen. Søndag savnes fire personer stadig.

Det er endnu uklart, hvad der udløste flodbølgen. Hos GEUS, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, arbejder man med to teorier: Enten er flodbølgen udløst af et fjeldskred eller et jordskælv. Det har dog ikke været muligt at bekræfte nogen af de to teorier.

LÆS OGSÅ Usikkert om det er jordskælv eller jordskred

 

 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt