Foto: Zeeb Nukannguaq

GEUS: Usikkert om det er jordskælv eller jordskred

Det er endnu usikkert, hvad der forårsagede den ødelæggende flodbølge, der ramte Nuugaatsiaq lørdag aften, fortæller en seismolog fra GEUS.

GEUS ved endnu ikke præcist, hvad der forårsagede den ødelæggende flodbølge, der ramte Nuugaatsiaq lørdag aften.

- Vi har nogle signaler på vores jordskælvsstationer, der minder om jordskælv, men de minder også om, at der er udløst et skred, siger seismolog Peter Voss, fra GEUS - De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland.

LÆS OGSÅ - Vi vil hjælpe de ramte familier

Han forklarer, at GEUS har en teori om, at det er et større skred fra et fjeld, som har udløst flodbølgen:

- Det skred har gjort, at en stor del af fjeldet er røget ud i fjorden og har skabt den her bølge, siger Peter Voss.

Men GEUS kan ikke konkludere noget ud fra målingerne alene, og hvis skredet skal bekræftes, så skal det ske ved øjenvidner, forklarer Peter Voss.

Han fortæller også, at skredet kan være sket under vandet, og så vil det være svært at opdage.

Ikke noget varslingssystem

Om selve forløbet siger han:

- Det vi kan se, det er, at omkring 21.40 kommer de første målinger til vores målestation, som ligger i Nuugaatsiaq, og cirka otte minutter efter kan vi se, at der kommer en flodbølge ind til bygden.

Selvom GEUS nu kan se på målinger fra stedet, så er der ikke noget varslingssystem, der kunne have advaret beboerne i Nuugaatsiaq, hvor flere personer er meldt savnet efter at adskillige bygninger blev skyllet i havet ved flodbølgen.

LÆS OGSÅ 39 evakueret fra Nuugaatsiaq

- Vi har ikke noget beredskab, så folk her holder fri - og det var om natten dansk tid. Så vi har ikke haft nogle oplysninger om, at der var sådan noget på vej. Det var først her til tidlig morgen dansk tid, at vi fik de første oplysninger om, at der var sket denne her naturkatastrofe.

Søndag har der været et jordskælv syd for Island, det er dog helt naturligt ifølge Peter Voss, og det har ikke noget at gøre med begivenhederne i Nordgrønland:

- Der er masser af jordskælv i Island hele året rundt, og det er ikke sådan, at man i Grønland skal være bekymret over det, fortalte seismolog ved GEUS Peter Voss.

Redningsaktionen i Nordgrønland begyndte efter at politiet modtog en anmeldelse omkring kl 22 lørdag aften fra en borger.

GEUS overvejer nu, hvorvidt der skal sendes geologer til Grønland for at fastslå årsagen til flodbølgen.

 



Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl