Sådan foregår stemmeoptællingen

Når vælgerne har sat det sidste kryds i aften, så begynder optællingen - læs her hvordan det foregår.

Når vælgerne har sat det sidste kryds i aften, så begynder optællingen. Klaus Georg Hansen sidder i sekretariat for valgnævnet og forklarer her hvordan:

- Det første niveau, det er selve afstemningsstedet - dem er der 72 af - fra et af de mindste - Qeqetat med bare 18 stemmeberettigede - til Nuuk med over 12.000 stemmeberettigede, forklarer Klaus Georg Hansen og fortsætter:

Følge resultaterne på valg.gl

- Ét minut over 20 forventer jeg, at lederen på det enkelte valgsted sætter gang i optællingen. Rent praktisk betyder det, at man åbner for stemmeboksene og hælder det hele ud sandsynligvis på et bord eller flere borde - og så begynder man at sortere.

LÆS OGSÅ Internationale medier følger med i grønlandsk valg

Valgstederne sorterer stemmerne ned på kandidat niveau, og når man er sikker på resultaterne, så sendes de videre til valgbestyrelsen i den pågældende kommune:

- De resultater, de har fået tilsendt, dem indtaster de i det system, som man kan se, når man går ind på valg.gl, siger Klaus Georg Hansen.

Når valgbestyrelserne har indtastet resultaterne sendes de til sekretariatet fra valgnævnet, der dobbelttjekker, at det hele er tastet rigtigt ind.

Klagefrist på en uge

- Når vi så har været det igennem, og vi er enige med kommunen i, at de har tastet det ind, som står på papiret, så trykker vi godkend.

LÆS OGSÅ Valgoptog for børn i Qaqortoq, Sisimiut og Nuuk

Klaus Georg Hansen fortæller, at den endelige godkendelse af valgresultatet først kan ske om en uges tid, hvor fristen for at klage over valget er udløbet.

Han vil ikke spå om, hvornår det endelige valgresultat foreligger, men han håber, det bliver omkring eller lidt efter midnat natten til onsdag.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt