Foto: KNR

Sådan bliver en ny koalition dannet

Hvordan bliver en ny regering dannet? Men hvad foregår der egentlig på gangene i Inatsisartut i dagene efter et valg? KNRs nyhedsredaktør Jens Thorin giver her et indblik i processen.

- I dag (onsdag, red.) er Kim Kielsen, formand for det største parti i Inatsisartut, nemlig Siumut, gået i gang med samtaler med lederne af de andre partier. Her vil han høre de andre partiers positioner, altså hvad har de af ønsker, hvad er deres prioriteringer, og har de ultimative krav, hvis de indgår i regeringskoalitioner med Siumut, siger Jens Thorin. 

Når den proces er færdig går Kim Kielsen tilbage til sit bagland, de nyvalgte medlemmer og sandsynligvis også partiets hovedbestyrelse og oplyser dem om, de meldinger han har fået fra de andre partier. Det samme vil de andre partiers ledere gøre.

- Og her vil det formentlig blive klarere for Kim Kielsen, hvem han vil fortsætte samtaler med.

Hvornår kan vi forvente, at et Naalakkersuisut er stablet på benene?

- Der vil formentlig gå nogle dage med samtaler, og først derefter vil partierne indgå i realitetsforhandlinger. Her skal partierne forsøge at blive enige om en arbejdsplan for de næstkommende år i Naalakkersuisut. Arbejdsplanen - koalitionsaftalen - vil indeholde, hvad partier vil arbejde med, og hvad de har af ambitioner om at opnå.

Hvad kan man forvente af en koalitionsaftale?

Det er for tidligt at sige noget om. Det kommer meget meget an på, hvem der indgår i en regeringskoalition.
Men fiskeriet vil nok fylde meget, men også arbejdet i forfatningskommissionen vil formentlig blive nævnt. Skat kan også sagtens blive et emne, specielt hvis Demokraterne skal være med, siger Jens Thorin.

Kommentarer