Så kom forslaget: Fire partier kræver valg

Vi kan ikke undgå et valg, da den politiske situation er uholdbar, skriver fire partier. De stiller derfor et forslag om ekstraordinært valg til Inatsisartut.
Valgperioden løber frem til 2022, men nu går fire partier sammen i et lovforslag og opfordrer til, at der bliver udskrevet valg. Arkivfoto. Foto © : KNR / Malik Brøns
15. februar 2021 13:35

Fire partier er gået sammen og opfordrer i et formelt lovforslag til, at der bliver udskrevet Inatsisartut-valg.

Det oplyser det største oppositionsparti, Inuit Ataqatigiit.

- På vegne af Inuit Ataqatigiit, Demokraatit, Partii Naleraq og Atassut skal vi hermed fremlægge forslag til Inatsisartutlov om ekstraordinært valg til Inatsisartut, står der i oplægget fra partierne.

- Landet har brug for at bygge broer, og situationen lige nu er uholdbar, derfor fremlægger vi dette lovforslag. Vi kan ikke undgå et valg, da den politiske situation er uholdbar.

Derfor skal formandsskabet godkende valgforslag

Der gælder en 5-ugers frist for at fremsætte forslag til en samling. Det betyder, at Formandskabet for Inatsisartut skal give dispensation fra den frist, før forslaget kan komme på dagsordenen.

Kilde: Inatsisartut Bureau

 

Partierne opfordrer til, at forslaget bliver det første punkt på dagsordenen, når politikerne i Inatsisartut stimler sammen til vintersamlingen i morgen.

Men før det kan blive en realitet, skal formandsskabet i Inatsisartut tage stilling til forslaget.

Partier: Ingen kampplads på talerstolen

Valget er blevet aktuelt, efter at Naalakkersuisut for en uge siden blev forvandlet til en mindretalsregering med kun 11 mandater ud af 31 mulige bag sig. Sidste mandag meldte Demokraatit sig nemlig ud af koalitionen.

Siden da har Siumut forsøgt at danne et nyt flertal, men det har ikke været muligt. Samtidig har det ene oppositionsparti efter det andet opfordret til, at der bliver udskrevet valg, men ingen har taget det første skridt. Ikke før nu. 

Sådan er mandaterne i Inatsisartut fordelt:

* Siumut: 10
* IA: 8
* Demokraterne: 6
* Partii Naleraq: 3
* Atassut: 2
* Samarbejdspartiet: 1
* Nunatta Qitornai: 1

- Anmodningen sendes på bagrund af den seneste tids omstændigheder og et bredt flertal af partier i Inatsisartut ønsker et valg, skriver partierne i en fælles kortfattet pressemeddelelse.

- Dette er blandt andet grundlaget for, at det anmodede punkt ønskes, som det først punkt på dagsordenen, så man dermed også undgår, at Inatsisartuts talerstol bliver brugt som valgkampsplads.

LÆS OGSÅ Siumut: Når ikke engang sportsfolk må rejse, er det ikke tid til valg

De fire partier sidder på 19 pladser ud af de 31 i Inatsisartut - og dermed har de altså et klart flertal mod koalitionen og Samarbejdspartiet, der blot sidder på 12.

Valg på dagsordenen giver mulighed for mistillid

Hvis punktet bliver optaget på samlingen, giver det oppositionen et helt nyt kort på hånden. Så kan et hvert medlem i princippet fremsætte et forslag om mistillid til enten formanden for Naalakkersuisut eller det samlede Naalakkersuisut.

Hvis der så opstår et flertal for mistillid mod Naalakkersuisut, opstiller Bureau for Inatsisartut følgende scenarier for, hvad der kan ske: 

- Hvis et forslag til mistillid mod enten Formanden for Naalakkersuisut eller det samlede Naalakkersuisut vedtages, træder det samlede Naalakkersuisut tilbage.

- Naalakkersuisut fungerer dog som et såkaldt forretnings-naalakkersuisut, indtil et nyt Naalakkersuisut er valgt.

- Hvis et mistillidsforslag vedtages, kan formanden for Naalakkersuisut desuden vælge at udskrive valg til Inatsisartut.

- En sidste udvej er, at formanden for Naalakkersuisut overdrager ansvaret for at danne et Naalakkrsuisut til et andet medlem af Inatsisartut.  

LÆS OGSÅ Valgrygter svirrer: Det kan partierne selv gøre på vintersamlingen

Sent i går aftes meddelte Siumut, at man har tænkt sig at rejse en afværgedagsorden, hvis der bliver rejst mistillid mod Naalakkersuisut. 

De fire oppositionspartier, der står bag forslaget og opfordrer til valg, har dog et flertal bag sig. 

KNR arbejder på at få en kommentar fra Bureau for Inatsisartut.