Valgrygter svirrer: Det kan partierne selv gøre på vintersamlingen

Vintersamlingen nærmer sig, og flere partier vil have valg. Og det kan et flertal af partierne i Inatsisartut faktisk selv sikre med en mistillidsafstemning mod Naalakkersuisut.
På tirsdag tager partierne hul på Vintersamlingen i Inatsisartut. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Anders Dall
11. februar 2021 13:33

Demokraatits exit fra Naalakkersuisut mandag har efterladt Kim Kielsen med en mindretalsregering.

Den består kun af Siumut og Nunatta Qitornai, der sidder på 11 pladser ud af de 31 i Inatsisartut.

Siumuts nye formand Erik Jensen vil gerne overtage formandsstolen i Naalakkersuisut fra Kim Kielsen.

Vintersamling og forårssamling

Vintersamlingen starter på tirsdag. 

Der skal være ni mødedage. 

Sidste dag er 2. marts. 

Forårssamlingen starter 9. april.

Problemet er bare, at oppositionspartierne nægter at samarbejde med Siumuts formand ved roret i en ny koalition. Flere partier mener derfor, at der skal udskrives valg.

Partierne i oppositionen kan dog også selv påvirke vindretningen, så der kommer valg. Det kan ske, hvis de fremsætter et forslag om mistillid mod Naalakkersuisut eller formanden for Naalakkersuisut. Og med en opposition, der nu er i flertal, er det altså en mulighed. 

LÆS OGSÅ Siumuts formand stopper forhandlinger med andre partier

Og når nu politikerne i Inatsisartut skal samles til Vintersamlingen, der starter på tirsdag, er det nærliggende at zoome ind på, hvordan og hvad der egentlig skal til, før der kan erklæres mistillid mod Naalakkersuisut.

Det har vi spurgt Bureau for Inatsisartut om.

Alle medlemmer kan stille forslag om mistillid

Af deres mailsvar fremgår det blandt andet: 

- Ethvert medlem af Inatsisartut kan i princippet fremsætte forslag til mistillid til enten formanden for Naalakkersuisut, det samlede Naalakkersuisut eller enkelte medlemmer af Naalakkersuisut. 

- Et forslag om mistillid kan kun fremsættes under behandlingen af et punkt på dagsordenen, hvis mistilliden har en naturlig sammenhæng med dagsordenspunktet. 

Det skete for eksempel under Efterårssamlingen i oktober, hvor den såkaldte stenbidersag udløste mistillid fra oppositionen mod formand for Nalakkersuisut Kim Kielsen.

Mistilliden blev dog afværget med det mindst mulige flertal overhovedet - 14 stemte for en afværgedagsorden, mens 13 stemte imod, og to undlod at stemme. 

Dermed kunne Naalakkersuisut blive siddende. 

Grundlaget skal være i orden 

Der er dog ikke umiddelbart nogle punkter på dagsordenen til Vintersamlingen, som giver anledning til en mistillidsafstemning rettet mod det samlede Naalakkersuisut. Det oplyser Bureau for Inatsisartut i sit svar.

Men der er stadig en mulighed. Et medlem eller et parti kan nemlig stadig bede om at få optaget et nyt punkt på dagsordenen, der kan danne grundlag for en mistillidsafstemning. 

For eksempel kunne man stille forslag om en forespørgselsdebat, der handler om, hvorvidt landet har brug for et valg nu, lyder det fra Bureau for Inatsisartut. 

LÆS OGSÅ IA: Vi går ikke i koalition med Erik Jensen og Siumut

Der gælder dog en 5-ugers frist for at fremsætte forslag til en samling.

Det betyder, at Formandskabet for Inatsisartut skal give dispensation fra den frist, før forslaget kan komme på dagsordenen.

Hvis, hvis og hvis

Kommer der så et punkt på dagsordenen, der giver anledning til en mistillidsafstemning, sker der følgende, hvis der er flertal for mistilliden mod Naalakkersuisut:

- Hvis et forslag til mistillid mod enten Formanden for Naalakkersuisut eller det samlede Naalakkersuisut vedtages, træder det samlede Naalakkersuisut tilbage.

- Naalakkersuisut fungerer dog som et såkaldt forretnings-naalakkersuisut, indtil et nyt Naalakkersuisut er valgt.

- Hvis et mistillidsforslag vedtages, kan Formanden for Naalakkersuisut desuden vælge at udskrive valg til Inatsisartut.