Rystet over lukningen af RAIPON

Den russiske regering har beordret paraplyorganisationen for oprindelige folk i Rusland - RAIPON - til at indstille alle aktiviteter indtil den 20. april næste år. Og det bekymrer formand for ICC Aqqaluk Lynge og medlem af Folketinget Doris Jakobsen er rystet.
15. november 2012 07:06

Den midlertidige lukning af den russiske paraplyorganisation for oprindelige folk, RAIPON, ryster Siumuts medlem af Folketinget, Doris Jakobsen.

RAIPON er en anerkendt organisation, der arbejder for oprindelige folks rettigheder i Rusland, og lukningen kommer efter at RAIPON har kritiseret den russiske olieindustris forurening og arbejdsmetoder.

-Der er tale om en uacceptabel krænkelse af de russiske inuitters menneskerettigheder. Noget, der efterhånden er blevet hverdagskost i dagens Rusland, siger Doris Jakobsen, der mener at udenrigsminister Villy Søvndal bør indkalde den russiske ambassadør til en samtale om lukningen af RAIPON.

Det skriver hun i et brev til udenrigsministeren, hvor hun opfordrer ham til at handle:

- Vi er nødt til at tage klart afstand fra de metoder den russiske regering anvender, og vi skal vise, at vi åbent støtter RAIPONS kamp for retfærdig behandling, fastslår Doris Jakobsen i brevet til Villy Søvndal.

Også ICC-præsident Aqqaluk Lynge er rystet over den midlertidige lukning af den russiske organisation for oprindelige folkeslag, og frygter, at lukningen af RAIPON kan få konsekvenser for de ellers så gode internationale relationer gennem Arktisk Råd.

 Han stiller sig uforstående overfor regeringsindgrebet.

- Siden dannelsen af Arktisk Råd har inuit haft et udmærket samarbejde med såvel russiske regeringsrepræsentanter og med de øvrige oprindelig folks sammenslutninger, der er permanente deltagere i Arktisk Råds organer. Her sidder både de arktiske folk og regeringerne sammen i en helt unik form for internationalt samarbejde, skriver Aqqaluk Lynge i en erklæring.

Aqqaluk Lynge håber dog, at der under et planlagt møde senere i denne måned mellem myndighederne og repræsentanter for de russiske oprindelige befolkninger kan findes en varig løsning på den opståede krise, der kommer overraskende.

Under ICC's besøg i sommer i Tjukotka underskrev Aqqaluk Lynge således en samarbejdsaftale med Tjukotkas guvernør og Tjukotkas oprindelige folks sammenslutning. Og den aftale var på forhånd godkendt af myndighederne i Moskva.