Royalties til debat i Inatsisartut

I dag skal Siumut slå det for dem vigtigste slag i Landstingssalen her i foråret. Nemlig slaget om royalties på råstoffer, som partiet nu har formuleret som et forslag.
26. april 2012 14:08

Men fronterne har været trukket tydeligt op siden efteråret. Naalakkersuisut og koalitionspartierne har flere gange blankt afvist at høre tale om at indføre de afgifter, som oppositionen ønsker. Og det gør de stadig.

Siumuts forslag lyder, at Naalakkersuisut senest til næste forår skal have et lovændringsforslag klar, der indfører omsætningsbaserede royalties på råstofprojekter - det vil sige at en vis procentsats af den omsætning, et selskab har, skal tilfalde Landskassen. 

Til gengæld vil Siumut have sænket selskabsskatten. Som politikken er nu, er selskabsskatten på 37 procent den eneste indtægt, Grønland får fra råstofindustrien ud over almindelig indkomstskat fra de ansatte. Problemet er bare i Siumutternes øjne, at selskabsskatten bliver opkrævet af det overskud, et givent selskab måtte få. Og det kan have alt for lange udsigter, før dét er der, mener Siumut.

Men der er ikke noget at rafle om, slår Naalakkersuisoq for erhverv og råstoffer Ove Karl Berthelsen fast så sent som i sit svarnotat dateret dags dato.

Royalties vil skræmme selskaberne fra at investere i Grønland, og man risikerer at projekter slet ikke bliver til noget.

Alene Siumuts forslag har allerede skabt usikkerhed hos ellers interesserede selskaber, påstår Ove Karl Berthelsen. Det er nemlig vigtigt, at selskaberne fortsat opfatter Grønland som et politisk stabilt land, som ikke ændrer voldsomt på vilkårene undervejs. Den konkurrencefordel, som Grønland her har haft, sætter Siumut over styr med sit forslag, mener naalakkersuisoq.

Ove Karl Berthelsen henviser til, at lande som Chile, Sverige, Sydafrika og New Foundland og Nunavut i Canada også bruger overskudsbeskatning. Og det er dem, vi skal konkurrere med, lyder det.

En anden ulempe ved royalties, som Ove Karl Berthelsen fremhæver, er de i forvejen høje omkostninger her i landet. De bliver med royalties kun endnu højere. Og det betyder at miner vil lukke hurtigere ned i krisetider.

Og endelig vil royalties på omsætning betyde, at man forærer det meste af overskuddet til selskaberne, når priserne på mineraler stiger, skriver Ove Karl Berthelsen i sit svarnotat. En pointe, som der har været overset i debatten, mener han.

Siumut er derudover utilfreds med, at Naalakkersuisut ikke vil opkræve CO2-afgifter af selskaberne i forbindelse med forundersøgelser og udvinding.

Atassut støtter Siumuts forslag, mens alle tre koalitionspartier er imod.