Royal Greenlands gæld er steget med en milliard

Selvom Royal Greenland havde overskud i 2022 er virksomhedens gæld alligevel steget med en milliard. Det er bekymrende, mener økonom og underviser på Greenland Business School, Ole Buch Hansen.
Royal Greenland styrede udenom de værste skår under corona-krisen, men der er stadig stor gæld i selskabet - og den er vokset i 2022. Foto © : Royal Greenland
Skrevet af Kim Hinrichsen
03. maj 2023 14:23

- Det er jo et udråbstegn, at gælden er steget så meget.

Så klar er meldingen fra økonom og underviser på Greenland Business School, Ole Buch Hansen.

Han har læst Royal Greenlands årsrapport fra 2022 og mener, at der er god grund til bekymring – særligt når man ser på virksomhedens gæld.

Den er vokset med en milliard i det forgangne år, så den nu er på knap 2,9 milliarder.

Samtidig er det ifølge Ole Buch Hansen også bekymrende, at virksomhedens varelagre langsomt bliver fyldt op med friske fødevarer – som jo ikke kan holde sig friske for evigt.

- En anden grund til, at gælden er steget, er jo, at lagrene er steget med en halv milliard kroner. Det er måske endnu mere betænkeligt i virkeligheden. For de her varer har jo en udløbsdato, siger Ole Buch Hansen.

Ingen fare for finansiel krise 

Spørger man Royal Greenlands økonomidirektør, Nils Kinnerup, deler han dog ikke Ole Buch Hansens bekymring.

- Vi har overblik over situationen. Vi erkender også, at gælden er for høj, men det er jo driftsmæssigt betinget. Det har vi så reageret og ageret på. Vi har en rigtig høj likviditet, så der er ingen finansiel krise. Slet ikke, siger han.

Som forklaring på den voksende gæld peger Nils Kinnerup peger på et stagneret salg af snekrabber, som rigtigt nok fylder på lageret, og så at man har investeret i en ny flåde af trawlere.

- Vi har valgt at investere i fremtiden ved at holde fast i vores trawler-program. Derfor vidste vi også godt, at vi ville have en høj gæld. Men vi vidste også, at vi kunne styre igennem det, og det ikke ville være økonomisk uansvarligt.

Selvstyret er selskabets støttehjul 

Man skal da heller ikke frygte, at hele korthuset vælter og Royal Greenland pludselig går konkurs, siger Ole Buch Hansen. For selskabet har helt særlige støttehjul i form af Selvstyret.

- Royal Greenland er så vigtig en virksomhed, at den aldrig vil få lov til at gå konkurs. Så ville Selvstyret jo redde den. Så kan man tage den med ro i forhold til gælden, siger Ole Buch Hansen. 

Han mener dog, at det er et problem, hvis Royal Greenland aldrig lærer at stå på egne ben og blive uafhængig af sikkerhedsnettet i form af Selvstyret.

- Vi vil jo gerne nærme os en markedsøkonomi, og så skal de jo kunne klare sig selv. Så de skal have nedbragt gælden.