Royal Greenland lander 235 millioner i overskud

Royal Greenland gik ud af 2022 med et trecifret millionoverskud. Virksomheden er dermed ovenpå efter coronaens indtag, men rammes af inflation efter Ruslands invasion.
Royal Greenland tjente i 2022 omkring 90 millioner kroner mindre end året før. Foto © : Royal Greenland
Skrevet af Martin Pedersen
24. april 2023 14:16

Royal Greenland kan mandag præsentere et overskud på 235 millioner kroner for 2022.

Resultatet sker blandt andet efter, at skalrejer, kogte og pillede rejer og hellefisk igen giver det samme i pengekassen, som før coronapandemien ramte. Det gælder også for torsken.

Administrerende direktør Susanne Arfelt Rajamand er tilfreds med resultatet.

- Årets tilfredsstillende resultat er baseret på vores grønlandske kernearter, der har klaret sig godt. De har forsat den positive udvikling, der begyndte i slutningen af 2021, efter at salget var hårdt presset under Covid-19 pandemien, siger Susanne Arfelt Rajamand i en pressemeddelelse.

Resultatet skyldes også, at virksomheden i de senere år har investeret betydeligt i blandt andet nye moderne trawlere.

Royal Greenlands 2022 i tal

235 millioner kroner i overskud før skat.

Overskuddet er omkring 90 millioner kroner mindre end i 2021.

Omsætning på 5,8 millioner kroner mod 5,6 millioner i 2021 og 4,9 millioner i 2020.

Der arbejdede 2.286 mennesker i Royal Greenland i 2022.

Royal Greenland er ligesom de fleste andre også påvirket af den voldsomme inflation, og det sætter sine spor. Blandt andet efter, at virksomheden stoppede al salg til det russiske marked og derfor gik glip af omkring 100 millioner kroner.

- Udviklingen skyldes den stigende inflation og specielt de stigende energipriser, som Ruslands invasion af Ukraine har medført. Krisen har også skabt en usikker markedssituation i Europa, fortæller Susanne Arfelt Rajamand.

Salget af snekrabber viser også sine tydelige tegn i Royal Greenlands regnskab. Salget af den store krabbe er nemlig gået tilbage med mere end 50 procent siden 2021. Det skyldes blandt andet høre priser på råvarer og et svækket marked i Nordamerika.

Ifølge virksomheden er man trods årets udfordringer tilbage på samme niveau som tidligere år.