Royal Greenland leverer stort minus. Men direktøren er ikke bekymret

En række investeringer i udlandet har givet stort underskud hos Royal Greenland. Men selvom der skal strammes op, er de udenlandske forretninger på sigt gode for virksomheden, lyder det fra direktøren.
Susanne Arfelt Rajamand har været direktør i Royal Greenland siden 2022. Hun kalder det nylige årsregnskab for "dybt utilfredsstillende". Foto © : Royal Greenland
06. maj 2024 16:42

255 millioner kroner før skat. Så stort et minus fik Royal Greenland på bundlinjen sidste år. 

Og det er langt fra tilfredsstillende. Det lægger den selvstyrejede virksomheds direktør ikke skjul på i et interview med KNR. 

- Der er ingen tvivl om, at Royal Greenland skal levere et overskud på samme niveau, som det vi har gjort historisk, siger Susanne Arfelt Rajamand:

- Det er noget, vi som ledelse og organisation bliver nødt til at kigge på, så vi kan levere den værdi, som vi ønsker til Grønland.

Det negative regnskab fra 2023 står i kontrast til året før, hvor man ellers - på trods af en række ustabile år med coronapandemi, inflation og krig - lykkedes med at komme ud med et overskud.  

Sydamerika giver underskud

En af de helt store forskelle mellem regnskaberne for 2023 og 2022, skyldes et millionunderskud fra Royal Greenlands aktiviteter i Chile i Sydamerika.

Her er en investering i indhandling af fisk og skaldyr til salg i især Asien nemlig fået store økonomiske konsekvenser, forklarer Susanne Arfelt Rajamand: 

- Vi havde en forventning om at afsætte alle vores chilenske varer i Kina, men der var en godkendelse, som blev trukket tilbage, som gjorde, at vi ikke var i stand til at drive den omsætning, vi havde regnet med. 

Royal Greenland-direktøren forstår godt, hvis det vækker undren, at aktiviteter, som foregår i det fjerntliggende Chile, er med til at lave et underskud i en virksomhed ejet af og forankret i Grønland. Hun påpeger dog, at det er et spørgsmål om ikke at lægge alle æg i samme kurv: 

- Vi skal altid generere overskud i vores udenlandske aktiviteter. Men fiskeriet er jo meget volatilt, og idéen med at brede sig ud, er at sikre Grønlands indtjening

Der bliver lukket ned og skåret til 

Alligevel skal der dog strammes op på de udenlandske forretninger, forsikrer direktøren:  

- Det er jo også derfor, vi er gået alle vores aktiviteter igennem med en tættekam og har sørget for, at de aktiviteter, der ikke har givet overskud i mere end en årrække bliver lukket ned eller skåret til.

- Vi har valgt at fokusere vores aktivitet i Chile, så vi regner med at levere overskud i 2024, siger Susanne Arfelt Rajamand, der herudover peger på, at man i samme ombæring blandt andet har lukket en underskudsgivende fabrik i Canada. 

Men selvom direktøren lover, at man er ved at stramme op, så har de negative tal på Royal Greenlands bundlinje vakt opsigt hos naalakkersuit, der er ejer af virksomheden på vegne af den grønlandske befolkning.

I en pressemeddelelse, der blev udsendt kort efter offentliggørelsen af regnskabet, kalder formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), minusset i Chile for "stærkt utilfredstillende":

- Jeg forventer derfor, at Royal Greenland hurtigst muligt får rettet op på virksomheden. Samt igangsætter initiativer, der reducerer sårbarheden fra udenlandske investeringer og sikrer fokus på reduktion af gælden samt investeringer i Royal Greenlands virke i Grønland, udtaler formanden.

Ingen bekymring at spore

Udover det konkrete underskud fra 2023, har Royal Greenland nemlig også oparbejdet en gæld på lige under tre milliarder kroner gennem de senere år. 

Virksomheden erkender gerne, at gælden er for høj, men henviser også til, at det skyldes investeringer i fremtidens fiskeri, som på sigt vil betale sig.

- Der er ingen tvivl om, at Royal Greenlands gæld er for høj, men vi har fuldstændig overblik over vores finansielle aktiviteter. Men investeringerne er utrolig vigtig, fordi vi har fremtidssikret vores flåde for de næste 25 år. 

- Den skal nedbringes, og vi har en fokuseret plan for at gøre det over de næste tre-fire år, men det er jo også en investering, som kommer til at gøre rigtig meget godt, siger Susanne Arfelt Rajamand.

Royal Greenland-direktøren kommer ikke ind på konkret, hvordan det skal foregå, men hun understreger, at der trods minus i regnskabet og stor gæld ikke er grund til bekymring på den nationale fiskerivirksomheds vegne. 

- Der er ingen tvivl om, at vi har overblik over den her situation, og vi er ikke bekymrede. Vi håndterer det her økonomisk forsvarligt, samtidig med, at vi selvfølgelig søger at gøre en forbedring.