Rigsret venter Brasiliens præsident

Søndag stemte et stort flertal i underhuset i den brasilianske kongres for, at præsident i landet, Dilma Roussef, skal stilles for en rigsret. Det sker efter anklager om, at hun blandt andet skal have manipuleret med regeringens budget i forbindelse med valgkampen i 2014.
Foto © : Roberto Stuckert Filho/Flickr Creative Commons
Skrevet af DR, Thomas Munk Veirum
18. april 2016 11:23

Engang i maj skal de 81 senatsmedlemmer af senatet så også stemme om spørgsmålet.

Ved et simpelt flertal for en rigsretssag her vil Dilma Rousseff øjeblikkeligt og i 180 dage blive suspenderet fra præsidentposten, som hun har bestridt siden 2010.

Planen er, at vicepræsident Michel Temer vil overtage præsidentposten i perioden.

På grund af hele balladen har der ifølge Steen Fryba Christensen, professor ved Institut for Internationale Studier ved Aalborg Universitet, ikke været den fornødne politiske fokus på at få rettet op på landets pressede økonomi.

Og økonomien i Brasilien forringes blot yderligere ved udsigten til, at landets præsident Dilma Rousseff efter al sandsynlighed ender med at blive stillet for en rigsret.

- Så snart man har så alvorlig en usikkerhed omkring den politiske linje i et land, så går det ud over økonomien og i høj grad ud over statens troværdighed over for dets kreditorer.

- Det er allerede virkeligheden nu og er med til at få økonomien til at gå ret så alvorligt ned ad bakke, siger Steen Fryba Christensen.