RG: Vi forædler faktisk alt det vi kan

Vi skal tjene flere penge ved fiskeri og forædling af fisk, for på den måde at skabe flere arbejdspladser her i landet, siger flere kandidater til det forestående valg til Inatsisartut.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
15. februar 2013 12:25

Formanden for KNAPK, Leif Fontaine er enig med politikerne og kræver at forædlingen af fisk og skalddyr i højere grad skal foregå her i landet.

Royal Greenland udtrykker også stor forståelse for, at landets fiske ressourcer skal skabe mest mulig værdi for Grønland. Og det er de faktisk i gang med.

- Vi er igang med at flytte produktionen i Aalborg til Ilulissat og Sisimiut, hvor vi flytter pakning af rejer i detailposer. Og vi fortsætter det vi kan inden for det rammer som vi nu engang har arbejdet med her i Grønland, siger produktions direktør i Royal Greenland, Lars Nielsen.

Kandidater til Inatsisartut valget kom ind på forædling af fiskeprodukter under vælgermødet i Sisimiut i går aftes.

- Modernisér fiskefabrikkerne. Lad os forædle fisk her i landet og derefter sælge dem til udlandet. Vi er et rigt land hvad angår levende ressourcer, lad os udnytte dem til vores fordel, sagde Inatsisartut kandidat for Partii Inuit, Lars Mathæussen under vælgermødet i Sisimiut.

Royal Greenland har en stor forståelse for politikernes ønsker.

- Det har jeg sådan set fuld forståelse for. Det er jo klart, at ethvert land har en interesse i, at landets ressourcer mest muligt skaber værdi i det land ressourcerne tilhører, siger produktionsdirektør i Royal Greenland, Lars Nielsen.

- Vi forædler faktisk alt det vi kan. Og hvis man går ind og kigger i den årsrapport vi har sendt ud, så har vi faktuisk skabt 40 nye helårs arbejdspladser her i Grønland og det nye arbejdspladser kommer via en fornyet forædling af fisk, siger Lars Nielsen.

Men det er ikke nok at forædle fisk. Hvis Grønland skal tjene flere penge på fisken, burde vi udnytten hele fisken og ikke bare noget af det, siger formand for fisker og fanger organisationen KNAPK, Leif Fontaine.

- Den torsk vi fanger i dag bliver kun frosset ned og sendt til udlandet i kasser. Hovedet og fiskeben bliver bare smidt ud og det er misbrug af levende ressourcer, siger Leif Fontaine.

Sidste år skabte Royal Greenland 40 nye helårs arbejdspladser i Grønland ved at forøge forædlingen af specielt hellefisken. De 40 arbejdsplader fordeler sig i byerne Qasigiannguit, Uummannaq og Paamiut.

- Alle vores initiativer har gjort, at vi har skabt nye arbejdspladser sidste år i Grønland. Og disse aktiviteter har isoleret set skabt flere arbejdspladser, fordi vi samtidig har skåret nogen væk på vores eget produktioner, siger Lars Nielsen.