Restvarme for 49,4 mio. forsvinder ud i den blå luft

Her i landet er der en meget stor spildvarme fra elværkerne, der ikke udnyttes. Helt nøjagtigt drejer det sig om 63.663 mega watt timer (MWh) eller i kroner og øre 49,4 millioner kroner.
Skrevet af Peter Troelsen
09. juli 2012 11:06

Det har fået medlem af Inatsisartut for Kattusseqatigiit Partiiat Knud Fleischer til at spørge naaklaakersusoq Jens B. Frederiksen om der er mulighed for at udnytte varmespildet til gavn for det grønlandske samfund.

-Ja, det er muligt i hvert fald at udnytte noget af dette restvarmepotentiale. Vi udnytter i dag meget af restvarmen fra elproduktionen, men vi kan blive bedre. Hvor meget af restvarmepotentialet, som det er økonomisk at udnytte, er imidlertid svært at sige. Det er nemlig nødvendigt at være opmærksom på de forbundne omkostninger og andre faktorer, der er afgørende for, hvorvidt restvarmen kan udnyttes økonomisk rentabelt til gavn for samfundet, fortæller naalakkersuisoq for boliger, infrastruktur og trafik.

Knud Fleischer spørger desuden om der fra Naalakkersuisuts side er fokus på at forbedre udnyttelsen af den restvarme der forekommer.

-Der er fra Naalakkersuisuts side fokus på at øge udnyttelsen af restvarme til opvarmning. Dette sker gennem Nukissiorfiits planer og mål for udbygningenaf fjernvarmenettet. Fokus er på at opføre rentable fjernvarmnet, der kan sikre den største mulige oliefortrængning. Varmeplanlægningen skal desuden kombineres med tilslutningspligt, der sikrer, at ny bebyggelse bliver tilkoblet fjernvarmenettet. En god varmeplanlægning, i tæt samarbejde med kommunernes byplanlægning, er derfor også essentiel. Der er endvidere stor fokus på investeringer i elkedler i byer med vandkraftkapacitet, fastslår Jens B. Frederiksen i sit svar til Fleischer.