Rektor: Bekymrende få vil være socialpædagog

Selvom behovet for hænder er stort. Men i år starter det laveste antal nye studerende på socialpædagoguddannelsen i seks år.
I de kommende år vil færre kunne fejre at have gennemført en uddannelse som socialpædagog. Rektor Nuka Kleemann frygter for konsekvenserne. Foto © : PI/SPS
Skrevet af Else Olsvig
15. august 2022 06:38

Færre starter på en bacheloruddannelse til socialpædagog.

31 var blevet optaget på uddannelsen i år, men kun 16 af dem har sagt "ja tak".

Det er altså kun cirka halvdelen, som ønsker at starte - og det har ført til det laveste antal nye studerende på uddannelsen de seneste seks år.

Dertil kommer, at det i gennemsnit blot er 62 procent af de studerende, der gennemfører og ender med et uddannelsesbevis i hånden. 

Og det er bekymrende, fordi der er stor mangel på uddannede socialpædagoger i landet. Det siger rektor på SPS (Social Pædagogisk Seminarium) Nuka Kleemann til KNR:

- Når antallet af studerende bliver færre og færre, så vil det selvfølgelig betyde, at antallet af uddannede pædagoger, der kan arbejde i vuggestuer, børnehaver, på handicapområdet og i døgninstitutioner, bliver færre i fremtiden.

Overenskomst for pædagogerne

  • En ny overenskomst trådte i kraft fra 1. april 2020 til 31. marts 2024. Her stiger grundlønnen med tillæg for en stuepædagog med omkring 13 procent.
  • Det svarer til en stigning på omkring 2.500 kroner, og giver en månedsløn på 22.945,14 kroner før skat.

Når man spørger de studiesøgende, hvorfor de afslår tilbuddet om at starte på uddannelsen, lyder svaret, at de har valgt en anden uddannelse, hvis der overhovedet kommer et svar.

Ingen nemme løsninger

At der er så få studerende, kan hænge samme med, at corona.

- Uddannelsesmesser, der bliver holdt rundt omkring i landet hvert år, har ikke været holdt de seneste par år på grund af corona. Det betyder, at vi ikke fik mulighed for at reklamere for uddannelsen i de andre byer i de sidste år, siger Nuka Kleemann.

Han mener også, at løn- og arbejdsforhold kan være en forklaring:

- Unge mennesker i dag overvejer selvfølgelig andre uddannelser, som kan give dem bedre arbejds- og lønvilkår. "Hvor kan jeg tjene bedre og have bedre arbejdsvilkår?" Jeg regner stærkt med, at de unge har disse tanker med i deres overvejelser, siger Nuka Kleemann.

Nye tiltag skal lokke flere til faget

Ifølge rektoren bliver der tænkt nye tanker nu for at tiltrække flere til uddannelsen. Adgangskravet til det socialpædagogiske seminarium er en færdiggjort GU eller en uddannelse som socialassistent.

Lige nu kører der et forsøg, hvor folk med erfaring og kompetencer på området kan komme hurtigere igennem socialhjælperuddannelsen, så de nemmere kan søge ind på socialpædagoguddannelsen.

Det tager 3,5 år at blive socialpædagog.

Sådan har antallet af studerende været i de sidste seks år:

Foto © : SPS