I tirsdags smeltede 8,5 milliarder ton is fra indlandsisen. Arkivfoto.Foto: KNR, Anne Meisner

Rekordvarme i Grønland smelter milliarder af ton indlandsis

- Det er med til at accelerere afsmeltningen i fremtiden og dermed også at verdenshavene stiger, siger gletsjer-forsker om rekordvarme østpå.

I denne uge har forskere nemlig registreret en massiv afsmeltning af Grønlands iskappe efter rekordvarme i den østlige del af landet.

Det skriver avisen The Guardian.

Varmen er nået hele vejen ind til Grønlands midte og indlandsisen, der alene tirsdag mistede 8,5 milliarder ton is. Det viser data fra polarportal.dk, der drives af blandt andet DMI og Geus.

I torsdags smeltede yderligere 8,4 milliarder ton is, og afsmeltningen har i denne uge ligget på "et meget højt niveau".

Det siger Marco Tedesco, der forsker i gletsjere ved Columbia University.

- Det vil formentlig ændre Grønlands overflade, fordi det er med til at accelerere afsmeltningen i fremtiden og dermed også at verdenshavene stiger, siger han til The Guardian.

Marco Tedesco forklarer, at et højtryk i øjeblikket suger varm luft fra syd "lige som en støvsuger" og holder det over det nordøstlige Grønland.

Varer længere og sker oftere

Højtrykket førte i sidste uge til, at der blev registreret 19,8 grader i regionen, hvilket er den højeste temperatur, der nogensinde er blevet målt.

- Vi har tidligere oplevet denne form for atmosfæriske hændelser, men nu varer de både længere og bliver mere hyppige, siger Marco Tedesco.

Han peger på menneskeskabte klimaforandringer som den primære årsag.

Den grønlandske smeltesæson varer typisk fra juni til august.

Ifølge DMI er der siden begyndelsen af juni smeltet mere end 100 milliarder ton is i Grønland. Og selv om omfanget af afsmeltningen er mindre end rekordåret i 2019, så påvirker det varme vejr et meget større område i år.

- Det er svært at sige, om rekordmeget is kommer til at smelte i år, men der er en enorm mængde varm og fugtig luft over indlandsisen, der fører til en helt utrolig mængde afsmeltning, siger glaciolog ved University of Washington Brad Lipovsky til The Guardian.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt