Rejsearrangør får bøde for uanmeldte turistture på Svalbard

En fransk rejsearrangør skal betale cirka 65.000 kroner i bøde efter at have afholdt turistture på Svalbard uden først at have givet myndighederne besked.
På én af turene fik en turist brug for lægehjælp og blev evakueret. I den forbindelse opdagede myndighederne, at gruppen ikke havde meldt deres tur på forhånd. Foto © : Envato Elements
Skrevet af Thor Bill
10. juli 2024 09:58

På den norske øgruppe Svalbard, der ligger i ishavet mellem Nordkap og Nordpolen, udgør turister en vis trussel mod det arktiske dyreliv og miljø.

Derfor er der indført stramme regler for turistaktiviteter med formålet om at beskytte naturen og dyrene.

Én af reglerne handler om, at rejsearrangører, der planlægger turistaktiviteter på Svalbard, skal anmelde deres ture til de lokale myndigheder senest otte uger i forvejen.

Men den regel har en fransk rejsearrangør for nyligt valgt at ignorere.

Det skriver Svalbards Guvernør.

I perioden fra den 29. marts til 8. april gennemførte rejsearrangøren nemlig to turistture på Svalbard uden at have anmeldt dem først.

På den ene tur fik én af turisterne dog brug for lægehjælp og evakuering. I den forbindelse blev myndighederne opmærksomme på gruppens manglende rejserapport.

- Formålet med lovgivningen er blandt andet at sikre turisternes sikkerhed i området. I dette tilfælde havde arrangøren ikke anmeldt deres turplaner, og gruppen blev derfor beordret til at aflyse turen og vende tilbage til Longyearbyen, udtaler politianklager på Svalbard, Magnus Rindal Frederiksen.

Rejsearrangøren er efterfølgende blevet idømt en bøde på 100.000 norske kroner. Det svarer til cirka 65.000 danske kroner.