Regionslæge om akutpakke: Vi skal bruge pengene, så hele systemet fungerer

Regionslægen for region Sermersooq forklarer, at de 3,5 millioner kroner fra den nye akutpakke skal bruges til at ansætte flere typer af personale.
I en ny akutpakke er der afsat 3,5 millioner kroner til at forbedre servicen for lægebetjeningen på Dronning Ingrids Sundhedscenter. Foto © : KNR
Skrevet af Teitur Larsen
05. januar 2023 07:14

Dronning Ingrids Sundhedscenter i Nuuk får forhåbentlig mere personale i fremtiden.

For der er nu afsat 3,5 millioner kroner af til, at Sundhedscentret kan rekruttere nye medarbejdere til Nuuk, så servicen for lægebetjeningen i byen forbedres.

Det fremgår af en ny akutpakke til sundhedsområdet, som Finans- og Skatteudvalget har godkendt.

LÆS OGSÅ Akuthjælp til sundhedsområdet: Ny MR-scanner og færre ventetider

Pengene falder også på et tørt sted, ifølge regionslæge i region Sermersooq, Jesper Olesen:

- De her penge skal være med til at lappe det hul, der er opstået, fordi Nuuk vokser så meget, som den gør. Jeg tror, at alle borgere i Nuuk har oplevet, at vi i lægeklinikken i Dronning Ingrids Sundhedscenter har sværere og sværere ved at kunne følge med det ønske, som der er om at komme i kontakt med os.

- Så det er et forsøg på at blive flere mennesker til at servicere vores patienter, siger han.

Amalie Poulsen.
Amalie Poulsen Foto © : Privatfoto.

Amalie Poulsen. Privatfoto.

Lange telefonkøer til lægetelfonen er også noget, som 70-årige Amalie Poulsen fra Nuuk kan genkende.

- I sommer har jeg ringet flere gange til lægen, og det var helt umuligt at komme igennem. Dagene gik, og det var stadigvæk det samme. Om efteråret kunne jeg stadigvæk ikke komme igennem. Det må være meget svært for de folk, som har det rigtigt slemt, siger hun. 

Flere faggrupper

Rekrutteringen af nyt personale er allerede i gang, og det er flere typer af kollegaer, som Jesper Olesen er på jagt efter.

- Det hjælper ikke noget at ansætte flere folk til at svare telefoner, hvis vi ikke er flere til at se patienterne bagefter. Hvis du ringer til os og præsentere et problem, så bliver vi også nødt til at hjælpe med problemet, siger han.

Rekrutteringen af medarbejdere sker oftest fra Danmark til Grønland. Eftersom meget af sundhedspersonalet ikke snakker grønlandsk, så opstår der udfordringer, når sundhedspersonalet har en patient, der ikke kan dansk.

Derfor skal Jesper Olesen og hans kollegaer overveje, om pengene også skal bruges på tolke.

- Vi skal bruge pengene, så hele systemet fungerer, siger Jesper Olesen.

Kompromisser

De 3,5 millioner kroner skal dog først og fremmest bruges på at skaffe speciallæger og sygeplejersker, der kan hjælpe med konsultationerne. Lige nu mangler Sundhedscentret tre til fire speciallæger, og lykkedes det Sundhedscentret at skaffe så mange speciallæger, så er pengene fra akutpakken sådan set brugt, forklarer Jesper Olesen.

Derfor må Sundhedscentret også gå på kompromis med nogle andre ting.

- Vi kommer nok til at gå ned i, hvor lange perioder, vi har folk. Hvor vi tidligere har insisteret på, at folk skulle være her i noget længere tid, før vi tilbyder dem ansættelse, så skal vi til at acceptere, at folk kommer i kortere perioder for at sikre, at de kommer, siger Jesper Olesen.

Det skaber dog nogle andre udfordringer, da Sundhedscentret så skal bruges ressourcer på at oplære flere sygeplejersker, der ansat i korte vikaransættelser.

LÆS OGSÅ Akutpakke giver håb: Folk er trætte af lange ventetider på lægetelefonen

- Så der er nogle ting, vi bliver nødt til at gå på kompromis med, og det skaber så nogle andre problemer, men det gør i hvert fald, at der er flere folk, der kan blive serviceret, siger han.

70-årige Amalie Poulsen er fortrøstningsfuld over akutpakken, og hun håber på, at det giver anledning til at tænke systemet i lægeklinikken igennem.

- Jeg synes, at man skal prioritere personer, der har smerter. Især når man når op i alderen. Jeg er selv 70 år gammel, og de mennesker, som er ældre end mig, har brug for mere fleksibel hjælp, siger hun.

Udover de 3,5 millioner kroner, så indeholder akutpakken 6,5 millioner kroner til nedbringelse af ventelister til knæ- og hofteoperationer.