Regeringsparti er åben for returbillet til forvaringsdømte

De Konservative er åbne for, at grønlandske forvaringsdømte kan fortryde afsoning i den kommende anstalt i Nuuk og i stedet flytte tilbage til Herstedvester Fængsel i Danmark.

Et forslag om en prøveperiode i den kommende anstalt i Nuuk kan blive aktuel for personer, der er idømt en forvaringsdom. 

Det siger grønlandsordfører Konservative Folketparti, Rasmus Jarlov, til KNR.

- Jeg mener ikke, at man generelt skal have mulighed for at vælge, hvor man vil afsone. Men nu er det en ny ordning, vi indfører. Og der vil jeg ikke være helt afvisende over for, at vi måske laver den mulighed, at fangerne kan fortryde, hvis de mener, at de får en bedre afsoning i Danmark.

LÆS OGSÅ Forvaringsdømte skal kunne fortryde flytning til Nuuk


Konservative: Fortrydelsesret i en begrænset periode

Forslaget om, at forvaringsdømte skal kunne fortryde at blive overflyttet til den kommende anstalt i Nuuk fra Herstedvester Fængsel, er stillet af Grønlands Råd for Menneskerettigheder.

Det sker i forbindelse med en ændring af kriminalloven for Grønland, der bl.a. skal sætte reglerne for overflytningen af grønlandske indsatte i Danmark til anstalten i Nuuk.

LÆS OGSÅ Dømte skal kunne klage over forflytning

Rasmus Jarlov (K) forventer dog ikke, at ret mange grønlandske forvaringsdømte vil ønske at komme retur til Herstedvester. Men bliver forslaget til lov,  bør fortrydelsesretten også kun skal gælde i en begrænset periode.

- På lang sigt er det meningen, at grønlændere skal afsone i Grønland. Det er det mest naturlige, og også det mest hensigtsmæssige.

Hvor længe den begrænset periode skal vare, vil han dog ikke sætte tid på.


Socialdemokratiet afviser blankt

Ændringen af kriminalloven for Grønland skal behandles i Inatsisartut og Folketinget, før den kan vedtages. I Danmark er regeringen afhængig af støtte fra dele af oppositionen, for at forslaget kan vedtages.

Men Socialdemokraternes grønlandsordfører Karin Gaardsted afviser idéen om en fortrydelsesret til grønlandske forvaringsdømte.

- Vi har ikke til sinds at sige, at man kan hoppe frem og tilbage (mellem Herstedvester og Nuuk, red.).

Karin Gaardsted understreger, at Socialdemokratiet støtter overførelsen af grønlandske forvaringsdømte fra Herstedvester til Nuuk. Men der bør kun være ét valg.

LÆS OGSÅ Pind vil lade grønlandske fanger blive i Danmark

- Det er vores indstilling, at man får et valg. Og det er rimeligt nok. Men så må man også vælge den ene gang. Man skal huske på, at det er mennesker, der har begået meget alvorlige forbrydelser. Og man skal ikke kunne vælge frit på alle hylder, siger hun.

Dansk Folkeparti har endnu ikke taget stilling til forslaget, oplyser partiets retsordfører Peter Kofoed Poulsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra naalakkersuisoq for sociale anliggender og justitsvæsen, Sara Olsvig, som er på tjenesterejse i Nordgrønland.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt