Redningsberedskabet i Grønland halter

En ny analyse af Search and Rescue (SAR) beredskabet i Arktis viser, at et skibsforlis eller et uheld på en boreplatform i dag ville kunne blive katastrofalt grundet et alt for lille beredskab.
Skrevet af Peter Troelsen
08. juni 2012 09:16

Analysen er udarbejdet af Forum for Samfundets Beredskab (FSB), som i de efterfølgende måneder vil tage initiativ til en række opfølgende tiltag herom. Dette sker for at sætte større fokus på beredskabet i Grønland, som FSB vurderer til at være helt utilstrækkeligt. I analysen, er det vurderingen, at SAR-beredskabet i dag ikke er tilstrækkeligt dimensioneret til at kunne varetage eftersøgnings- og redningsopgaven på tilfredsstillende vis.

De geografiske og demografiske udfordringer, den øgede trafik af krydstogts- og handelsskibe, de arktiske rammevilkår samt den voksende off shore industri understreger behovet for et egentligt SAR-beredskab. Herunder en permanent til rådighed stående helikopterkapacitet. Samtidig bør samarbejdet med Island intensiveres vedrørende eftersøgnings- og redningsopgaven i Nordatlanten og Arktis med henblik på at bistå og understøtte Rigsfællesskabets myndigheder.

Som tingene ser ud i øjeblikket foreslår Forum for Samfundets Beredskab at der i fremtiden skal være en organisk helikopter på hvert af forsvarets fire inspektionsskibeskibe, der sejler i de grønlandske farvande, men dette vil under ingen omstændigheder kunne gøre det alene. Dertil er udfordringerne og frem for alt afstandene i Grønland alt for store. Her skal også andre tiltag til, hvis Danmark vil leve op til de internationale konventioner landet har underskrevet i de sidste 60 år.

Så sent som i marts måned i år fastslog udenrigsminister Villy Søvndal, på Verdensnaturfondens konference om Arktis, at forsvaret skulle kunne indgå i beredskabet og bidrage til løsningen af civilt relaterede opgaver i Nordatlanten og i Arktis. Spørgsmålet er så, om det kun var pæne ord i en fin forsamling, eller om regeringen i Danmark vil leve op til deres forpligtelser.

FSB foreslår derfor oprettelse af en permanent og landbaseret helikopterkapacitet, som skal varetage SAR-opgaver omkring Færøerne og i Grønland. Ellers vil det ikke være muligt eller ovenud vanskeligt at tilrettelægge beredskabet efter positionerne på Færøernes og Grønlands Kommandos fartøjer. Af selvsamme årsag bør Danmark overveje permanent tilstedeværelse af to landbaserede EH101 helikoptere i Grønland, ligesom et samarbejde med den islandske kystvagt i forhold til betryggelsen af Færøerne og den sydgrønlandske kyststrækning bør tages op til seriøs overvejelse.