Rasmus og Nive spiller på Tønder Festival

Den traditionsrige folkemusikfestival i Sønderjylland har både Rasmus Lyberth og Nive Nielsen på programmet, når det går løs den sidste weekend i august.

Grønland er med, når folkemusikfestivalen Tønder Festival sætter fokus på oprindelige folks musik.Det er ikke første gang at Rasmus Lyberth eller Nive Nielsen optræder på Tønder Festival.

Men i år er de indbudt som en del af festivalens særlige tema om musik fra oprindelige folkeslag.

Ideen opstod for to år siden, da festivalens kunstneriske leder, Maria Theessink rejste til Canada. Her mødte hun musikeren William Prince, der er indianer, og han fortalte om det, han er udsat for:

- At han ikke kan få en taxa eller indløse en check i banken fordi han er indianer. Det rystede mig, at det forekommer i dag. Så han var egentlig det, der satte det hele i gang for mig, fortæller Maria Theessink, der hæftede sig særligt ved et kendetegn for oprindelige folkeslag:

- Især det med at de mennesker ikke har fået lov til at tale deres eget sprog. Jeg fik det mantra, at jeg gerne ville give dem en stemme, lyder det fra Maria Theessink.

En af stemmerne er grønlandsk, det er nemlig Rasmus Lyberth, som vender tilbage til Tønder Festivalen, hvor han optrådte første gang i 70'erne. I år vil han fremføre både nye og gamle numre i nye versioner:

- Jeg kan godt lide at synge nyt og de gamle sange, fornyer jeg. Ellers gider jeg ikke synge dem. Så længe de har udviklingsmuligheder, gør jeg det, siger Rasmus Lyberth.

Uden at løfte sløret helt for sit show, lover den erfarne grønlandske troubadour, at det bliver en fest:

-  Jeg laver altid noget nyt og så overrasker jeg dem (publikum, red.). Og de skal nok få hele armen, bebuder Rasmus Lyberth.

På Tønder Festivalens hjemmeside ((www.tf.dk)) kan man høre podcasts med blandt andre Rasmus Lyberth og samiske Mari Boine, der fortæller om deres musikalske baggrund.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt