UDSATTE Rapport: Tidligere sex-overgreb plager udsatte grønlandske kvinder i Danmark

Flere af de grønlandske kvinder, der tilbyder sex for et sted at bo i Danmark, har tidligere været udsat for seksuelle overgreb, viser ny rapport.
Foto © : KNR
14. marts 2016 07:58

"Jeg har brugt min krop for at komme hen et sted, hvor der var varmt."

Sådan lyder en udtalelse fra en grønlandsk kvinde i rapporten "Udsatte grønlandske kvinder i Danmark", som Rådet for Socialt Udsatte offentliggør i dag.

Rapporten fokuserer på livet blandt socialt udsatte, grønlandske kvinder i Danmark, baseret på interviews med 22 grønlandske kvinder samt 16 socialarbejdere.

Læs også Udsatte grønlandske kvinder i Danmark på dagsorden

Blandt en lang række af problemer fastslår rapporten, at flere af kvinderne yder sex for at få tag over hovedet. Et fænomen, Rådet satte sig for at undersøge efter oplysninger fra socialarbejdere.

Læs også Grønlandske kvinder i Danmark bytter sex for husly 

Og selv om holdet bag rapporten ikke kender det præcise omfang af praksissen, har det været let at få bekræftet, fortæller Helene Forsberg, socialpolitisk konsulent hos Rådet for Socialt Udsatte, til KNR.

- I rigtig mange tilfælde har det ikke engang været nødvendigt at spørge ind til det. Rigtig mange kvinder har fortalt, at de på et tidspunkt i deres liv har gjort brug af den her praksis. Og rigtig mange kvinder fortæller også om andre kvinder, som ikke medvirker i undersøgelsen, men som de ved, føler sig nødsaget til nogle gange at sove hos mænd, de ikke har lyst til.

Tidligere seksuelt misbrugte

Årsagerne til sex-ydelserne skal findes i en lang række af sociale problemer, hvoraf en desperat søgning efter bolig. Manglen på boliger er et stort problem i flere danske storbyer, og blandingen af arbejdsløshed, alkoholmisbrug og et uforståeligt, dansk system, der ellers er forpligtiget til at hjælpe med bolig, gør situationen værre for kvinderne.

Læs også Grønlandske kvinder i Danmark bytter sex for husly

I stedet søger en række af de grønlandske, udsatte kvinder til herberger og varmestuer. Men mange af kvinderne er tidligere i livet har været udsat for seksuelle overgreb, fortæller Helene Forsberg.

- Der er også et problem for kvinderne, at rigtig mange af dem har haft dårlige erfaringer med seksuelle overgreb tidligere i livet. Og det gør, at mange af kvinderne faktisk er bange for at opholde sig på de herberger, som ikke er kønsspecifikke, altså som rummer både kvinder og mænd.

Stærk vilje til bedre fremtid

Rapporten er den seneste af en stribe undersøgelser fra bl.a. SFI og Institut for Menneskerettigheder, der belyser især at socialt, udsatte grønlænderes liv i Danmark.

Fælles for de adspurgte i undersøgelserne er en stor lyst til at komme videre i livet, men samtidig har mange svært ved at forstå eller finde frem til hjælpen fra de kommune socialafdelinger i Danmark.

Læs også UDSATTE Stor forskel i hjælpen til socialt udsatte grønlændere i DK

Rapporten fra Rådet for Socialt Udsatte bliver mandag drøftet under en konference på Christiansborg, hvor bl.a. den danske socialminister og IA's Aaja Chemnitz Larsen deltager.