Grønlandske kvinder i Danmark bytter sex for husly

Det er et stigende problem, at grønlandske kvinder bytter sex for at få et sted at sove. Derfor undersøger Rådet for Socialt Udsatte fænomenet. Håbet er, at politikerne tager hånd om problemet.
Foto © : Anders Lejczak/Flickr Creative Commons
Skrevet af Ane-Marie Petersen
03. december 2015 11:38

Helene Forsberg, der er konsulent hos rådet, siger, at det plejer at være den sidste udvej at bytte sex for at få en seng sove på.

- De kvinder, som jeg har talt med, har været nødsaget til at bruge sex på den her måde. De har været hjemløse, når de har gjort det eller i hvert fald på en anden måde befundet sig i en meget udsat situation, siger socialpolitisk-konsulent hos Rådet for Socialt Udsatte, Helene Forsberg, til KNR.

Læs også Grønlandske kvinder havner i dansk prostitutionsmiljø

Rådet er et talerør for samfundets socialt udsatte og skal skabe viden på området men også formidle viden. Deres primære formål er, at de udsatte får deres stemme hørt i den offentlige debat og hos politikerne.

På baggrund af de stigende henvendelser har rådet besluttet sig for at starte en undersøgelse, som har fokus på de grønlandske kvinder.

- Det er for nogle år tilbage, at der er sket en ret massiv stigning i antallet, der henvender sig. Det er på den baggrund, at vi har fået at vide at, det her fænomen er relativt udbredt.

 

Tager ikke imod kontanter
Men der er en forskel hos de grønlandske kvinder i modsætning til de danske, når det angår prostitution.

- De grønlandske kvinder adskiller sig fra resten af de kvinder, som vi ser her i Danmark i prostitution. Idet, at de ikke får penge for sex. Det drejer sig om et sted at bo eller om en barregning. Det er jo en forskel i forhold til, hvad vi almindeligvis ser blandt kvinder i prostitution, som får penge for sex.

Der er tre årsager, som ofte går igen for de kvinder, der udbyder sex for en seng.

- Det peger på, at det her i høj grad drejer sig om, at de her kvinder har sociale problemer i form af hjemløshed, misbrug, at de er udsat for vold i deres parforhold. Det er den slags ting, som vi skal ind og hjælpe på, siger konsulent hos Rådet for sociale udsatte, Helene Forsberg.