Råstoffer, samarbejde og udenlandsk interesse: Her er tre nedslag i Kim Kielsens åbningstale

I dag starter efterårssamlingen i Inatsisartut. Kim Kielsen holdt åbningstalen, og Vivian Motzfeldt er genvalgt som formand for Inatsisartut.

- Der er stort fokus på Grønland i verden. Vores land er ikke til salg, men vi er klar til at forhandle.

Det budskab har formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, netop gentaget i sin åbningstale ved efterårssamlingen i Inatsisartut.

Kim Kielsen så frisk ud på trods af sygemelding i sensommeren på grund af en hjertesygdom. En sensommer, hvor der også har været intens ballade i hans eget parti, hvor en gruppe har udtrykt deres mistillid til Kielsen. En ballade, som parterne nu siger, at der er lagt låg på.

Vivian Motzfeldt er genvalgt som formand for Inatsisartut. 
 

Den 47-årige Siumutter blev genvalgt med 17 stemmer fra Siumut, støttepartiet Demokraterne, Atassut og Nunatta Qitornai.

 

Oppositionen opstillede Inuit Ataqatigiits Mimi Karlsen, som fik støtte fra IA og Partii Naleraq.

 

Vivian Motzfeldt har været formand for Inatsisartut siden oktober 2018.

- Der er hårdt brug for at samarbejde på tværs af partierne. Vi skal ikke glemme, at vi arbejder for hele samfundet. Om vi kommer fra øst, vest , nord eller syd – vi træder på den samme jord, lød det fra Kielsen i åbningstalen.

Her er tre nedslag i formandens åbningstale. 

Miner og fiskeri og lufthavne

Landets største og vigtigste indtægtsgrundlag er fiskeri, og Naalakkersuisut mener, at det er vigtigt, at indtægterne bliver forhøjet.   

Men også råstofferne er vigtige:

- Et af de mest udviklende erhverv er mineindustrien. Naalakkersuisut er glad for, at det går godt med mineaktiviteterne i vores land. Flere mineselskaber planlægger at søge om tilladelser. Der pågår nu to mineaktiviteter. Det er rubinminen ved Qeqertarsuatsiaat og anorthositminen ved Qaqortorsuaq. Disse to minevirksomheder beskæftiger mange mennesker og er dermed med til at gavne vores land, lød det fra Kim Kielsen.

LÆS OGSÅ Kielsen-kritikere begraver stridsøksen

- Naalakkersuisut vil i den forbindelse fremlægge et forslag til at gøre råstofloven mere fleksibel med henblik på at øge investeringerne i minevirksomhed, sagde Kim Kielsen.

Dertil kommer byggeriet af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat, som begynder i næste måned og en beskæftigelse, der er stigende – men desværre er en stor del af landets befolkning ikke arbejdsparate ifølge formanden.

Unge og ældre

- 1000 nye boliger skal der bygges til studerende. Det er vigtigt for at sikre, at de færdiggør deres uddannelse, lover Kim Kielsen og taler dermed lige ind i den voldsomme boligmangel, som mange studerende i især Nuuk oplever.

Og så mener han, at politikerne bør overveje, om ikke det er en god idé at etablere et arktisk universitet.

- Vi er glade for, at antallet af borgere med beskæftigelse steget. Men desværre er en stor del af landets befolkning ikke arbejdsparate, lød det fra Kielsen.

Alle medlemmer af Inatsisartut foran Hans Egedes Hus

For én ting er at sikre landets fremtid med hjælp fra veluddannede unge – en anden ting er en ældrepolitik, hvor ældre, der gerne vil blive på arbejdsmarkedet, kan fortsætte, selv om de egentlig skulle have været pensionerede.

Naalakkersuisut arbejder på en ældrepolitik, der skal fremlægges i løbet af næste år.

- I den nuværende ordning fratrækkes alderspensionen, når de ældre har indtægter, som der skal betales skat af. Dette begrænser de ældre, som kan og har lyst til ar arbejde videre, lød det i åbningstalen.

Interesse fra verden

Og så tilbage til Trump og hans købsplaner for Grønland igen. For den amerikanske præsidents planer er et af de tydeligste tegn på verdens interesse for Grønland netop nu.

- Den sidste måneds hændelser viser, at interessen for vort land er opadgående – og som følge af dette vil viden om og interesse for vores land fra omverden ikke blive mindre. På grund af vores lands strategiske beliggenhed er det blevet nødvendigt med større bevågenhed med hensyn til forsvarspolitik. Konsekvensen af den store interesse for vores land, er at det er blevet vigtigere med gode forbindelser til udlandet med hensyn til handel og forsvar, siger Kim Kielsen. 

Du kan læse hele Kim Kielsen tale her.

Kommentarer



Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt