Råd tager sælsagen op overfor EU

Det Vestnordiske Råd tager sælsagen op overfor EU-parlamentarikere.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
02. april 2015 13:09

Under Vestnordisk Råds møde i Bruxelles, for en uge siden den 26. marts, opfordrer rådet EU til at trække forordningen om restriktionerne om eksport af sælprodukter til EU tilbage, skriver Vestnordisk Råd i en pressemeddelelse i dag.

- Hvis EU ikke trækker restriktionerne tilbage, så bør EU ikke anses for en troværdig partner i Arktis, mener rådet.

Vestnordisk Råd er opmærksom på, at EU har taget sagen om sælskindsimportforbuddet op efter at verdenshandelsorganisationen, WTO's domstol fandt dele af inuitundtagelsen i strid med WTO's regler.

Det var Randi V. Evaldsen, som var suppleant for rådets næstformad, Lars-Emil Johansen, der præsenterede Grønlands synspunkter, hvor hun kommenterede de forlydender om, at der fra EU's side ønskes indført et totalimportforbud af sælskind og undertreger, at Grønland endnu engang kæmper for retten til at bruge sine levende og ikke-levende ressourcer.

- Grønland har brugt mange ressourcer på at lave oplysningskampagner og rapporter for at dokumentere sælfangsten, som sker på et levedygtigt niveau, hvor dyrene ikke er truede på deres bestande, sagde Randi V. Elvaldsen under sit præsentation af Grønlands synspunkter om sælforbuddet i Bruxelles i sidste uge.

Derfor opfordrer Randi V. Elvaldsen EU-delegationen, som blandt andet er medlem af Europaparlamentet fra Danmark for Dansk Folkeparti, Jørn Dorhman og Norges EU-parlamentariker Marit Paulsen, som er fortaler for dyrenes velfærd, til at lave oplysningskampagner som skal genskabe EU borgernes tillid til sælprodukter og understreger, at EU ikke kan anses for troværdig partner i Arktis, hvis der ikke kommer tiltag fra EU til gavn for Grønland.