Qujaukitsoq aflyser rejse på grund af anholdelser

Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq har aflyst deltagelse ved en konference i Norge for at håndtere situationen omkring de anholdte grønlændere på Island.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
19. januar 2017 18:38

Udenrigsdirektoratet oplyser til KNR, at Vittus Qujaukitsoq har aflyst sin rejse til Norge, hvor han skulle have deltaget i konference Arctic Frontier sammen med flere europæiske udenrigsministre.

To besætningsmedlemmer fra den grønlandske trawler Polar Nanoq er anholdt i sagen om en forsvunden 20-årige islandsk kvinde, og de er blevet varetægtsfængslet i 14 dage. Derudover er endnu et grønlandsk besætningsmedlem anholdt i forbindelse med et stort hashfund ombord på Polar Nanoq.

Ifølge Udenrigsdirektoratet er 19 af de 28 besætningsmedlemmer på Polar Nanoq grønlandske, og mange bekymrede pårørende har derfor henvendt sig til Selvstyret for at få oplysninger om situationen.

De anholdte har ret til bistand

Udenrigsdirektoratet oplyser til KNR, at man arbejder tæt sammen med de islandske myndigheder, den danske ambassade i Island samt Polar Seafood, der ejer trawleren.

Udenrigsdirektoratet oplyser, at de tilbageholdte har ret til at mødes med en diplomat fra deres hjemland i dette tilfælde en person fra den danske ambassade på Island, samt at få tolkebistand. Det gælder også de grønlandske vidner, der evt. skal afhøres.

Udenrigsdirektoratet samarbejder med den danske ambassade om at levere disse ydelser til både de anholdte og ikke anholdte besætningsmedlemmer.

Udenrigsdirektoratet har oprettet en hotline, hvor pårørende til besætningsmedlemmerne på Polar Nanoq kan henvende sig, hvis de har spørgsmål.

Og henvendelserne kan ske til 55 33 31 på dansk og 55 33 28 på grønlandsk, og telefonerne vil være åbne døgnet rundt.